A polgárőrök egy napja a határvédelmi szolgálatban

2022.03.11

A polgárőrség vendég szolgálatával és az OPSZ Határvédelmi Tagozat tagjaival, a Határrendészettel és a Készenléti rendőrséggel együtt működve 2022. o3. 10-én reggeltől 11-én reggelig 133 fő illegális migránst tartóztattak fel a déli határszakaszon.

Szeged, Mórahalom, Ásotthalom, Kissor út, Kolbászsor út, (föld utak) Kelebia, Tompa, Röszke településeken, a mai napon Karcag, Jászjákóhalma, Rákóczifalva, Tiszaföldvár, Tiszavárkony és Szolnok és a Gyöngyös Közbiztonsági Polgárőr Egyesületei teljesítettek határvédelmi szolgálatot a déli határszakaszán.

Dr. Hanga Valéria vendég polgárőr elmondása szerint az illegális határsértők főleg éjszaka mozognak nagyobb csoportokban. Az éjszaka 130 főt tartóztattak fel a Jász-nagykun megyei polgárőrőrök.(Jászjákóhalma, Tiszaföldvár és Tiszavárkony). A nappali szolgálat során Rákóczifalva és Karcag polgárőrei három határsértőt tartóztatott fel és adott át a rendőrségnek.

Embert próbálók mind a nappali, de főleg az éjszakai szolgálatok, amelyek helyszínei sokszor a települések, utak menti erdős részek, amelyeket föld utakon tudnak a szolgálatot teljesítők megközelíteni, és amelyek remek búvó és rejtőzködő helyként szolgálnak a határsértők számára.

Döbbenet, amit az erdő rejt, amit maguk után hagynak az illegálisan határátlépők.

A határsértők sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Fotó: polgárőrség

Hírszerkesztő: Magyari Béla