Készenléti munkacsoportot hoztak létre Szentesen

2021.02.17

A rendkívüli hideg időjárás beállta miatt a Szentes Polgárőr Egyesület is készenléti munkacsoportot hozott létre.

Egyesületünk négy fővel a nap 24 órájában áll bevetésre készen, mindaddig, ameddig szükséges. Együttműködünk a Rendőrséggel, Katasztrófavédelemmel és a Családsegítő Központ munkatársaival - mondta el Gilinger István, a Szentes Polgárőr Egyesület elnöke.

A segítségnyújtásban használható eszközeink az alapos átvizsgálást, felkészítést követően alkalmasak az esetleges veszélyhelyzet kezelésére. A terepjáró személygépkocsink, valamint a 8+1 fős kisbuszunk szükség esetén melegedő helyre tudja szállítani az érintett személyeket, utánfutónk az eszközök, ingóságok szállítása kapcsán hasznos, nagy teljesítményű áramfejlesztőnkkel az esetleges áramkimaradásnál tudunk segédkezni, valamint számos más eszközzel tudunk enyhíteni a szükségben. Hőtároló edényeinkben forró teát készítünk, és kiszállítjuk. Több polgárőrünknek van motoros láncfűrésze, felkérésre favágást, fa összeaprítást is el tudnak végezni. Felkészülve a nagyobb havazásra hólapátot, útszóró sót is helyeztünk el az autóinkban a könnyebb megközelítés érdekében - mondta.

Az elnök kitért arra, hogy a tanyaprogram keretében a járőrözések alkalmával figyelik a füstölő kéményeket a tanyavilágban és a külterületi ingatlanokon egyaránt. Felhívják a figyelmet a megfelelő tüzelőanyaggal (fa, szén) való fűtésre, valamint a téli időszakban előforduló fagyás és füstmérgezés megelőzésére.

Amiről még kategorikusan említést teszünk, az a lakosság körében a saját tüzelőberendezéseik, illetve a kéményeik rendszeres vizsgálata. A körültekintő üzemeltetés fontosságát szem előtt kell tartani a tüzelőberendezésekkel, a tiszta levegő utánpótlására fokozottan kell figyelni, valamint ajánljuk a szén-monoxid érzékelő használatát a lakásokban, házakban - tette hozzá Gilinger István.


szöveg: Paksi Anikó
fotó: Szentes Polgárőr Egyesület

Hírszerkesztő: Magyari Béla