Lakástüzek megyénkben – az okok és az adatok

2021.11.25

Az utóbbi hetekben több tragikus kimenetelű lakástűz történt szerte az országban. Csongrád-Csanád megyében is emelkedik a lakástüzek száma, október közepe óta egyre több helyre riasztják a megyei tűzoltókat.

A lakásokban keletkező tüzek kiváltó oka legtöbb esetben a tüzelő-fűtő berendezések helytelen használata, azok rossz műszaki állapota, vagy az elektromos zárlat. Az elmúlt években pedig több tragikus kimenetelű tűzesetben az ágyban dohányzás okozta a bajt. A hidegebb időjárás, valamint a vírushelyzet miatt is többet vagyunk otthon, mint a nyári időszakban. A fűtés mellett pedig többet sütünk-főzünk, többet világítunk, jelentősen terheltebb az elektromos hálózatunk is ebben az időszakban. Ezen belül az is kimutatható, hogy a lakástüzek szinte minden esetben reggel hat óra és este tizenegy óra között keletkeznek, vagyis az aktív időszakunkban.

A Csongrád-Csanád megyei adatok alapján az előző fűtési szezonban (2020 októberétől 2021 áprilisáig) összesen száznegyven lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat. A lakástüzekben 21 ember sérült meg, egy ember pedig (egy makói tűzesetben) életét vesztette. A tűz a legtöbb esetben egy-két négyzetméteres területet érintett, de volt olyan ház, ahol kétszáz négyzetméteren pusztítottak a lángok. Tizenhétszer pedig a kéményben lerakódott korom miatt kellett beavatkozást végezniük a megyei egységeknek. A tűzesetek felében Szegedre riasztották a tűzoltókat.

Idén eddig, a fűtési szezon kezdetétől (október 15.) összesen huszonegy lakásban, családi házban csaptak fel a lángok. Ennél a huszonegy tűzesetnél összesen huszonnégy órán át végezték az oltást a tűzoltók, tehát összeadva egy napon át dolgoztak a megye tűzoltói a lakásokban keletkezett tüzek eloltásánál az elmúlt öt hétben. Hárman sérültek meg, közülük egy idős ember egy szentesi tűzesetben súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett. Volt, ahol a falban futó vezetékek nem bírták a terhelést, máshol pedig a fűtőeszközök szabálytalan használata okozott tragédiát. A tűzhelyen felejtett étel is sok esetben okoz riadalmat, sok esetben percek alatt árasztja el az otthonokat.

A Csongrád-Csanád megyei tűzesetek egyik helyszínén sem volt tűzjelző készülék. A hő-és füstérzékelők pedig bizonyítottan élteket és értékeket mentenek. A halálesetek megelőzhetőek lennének egy füstérzékelő használatával. Egy jó minőségű füstérzékelő már a tűz keletkezésekor jelez, ekkor még sérülések nélkül ki lehet menekülni a lakásból. Füstérzékelővel a kár is sokkal kisebb lehet, hiszen minél hamarabb tudjuk riasztani a tűzoltókat, ők annál gyorsabban kezdik meg a mentést.

Ha tüzet észlelünk a lakásunkban, megpróbálhatjuk eloltani a lángokat. De csakis abban az esetben, ha nem kockáztatjuk saját vagy mások testi épségét. Ha pedig a körülmények nem teszik lehetővé azt, hogy mi magunk oltsuk el a kisebb tüzeket, akkor azonnal hagyjuk el a helyiséget, csukjuk be a tűzzel érintett helyiségek ajtaját, és hívjuk a 112-es segélyhívót.

Forrás: katasztrófavédelem