"A bűncselekményeket jobb megelőzni, mint büntetni" (Cesare Beccaria) Szomszédok Egymásért

2012.12.26 10:26

"A bűncselekményeket jobb megelőzni, mint büntetni" (Cesare Beccaria)

Szomszédok Egymásért

 

A  lakosság ugyanúgy kulcsszereplő a közbiztonság megteremtésében mint bármelyik civil vagy állami rendvédelmi szerv. Az előző bejegyzésben ígérteknek megfelelően, az egyik nagyon hatékony bűnmegelőzési – lakossági – mozgalmat mutatom be, amely már hazánkban is gyökeret eresztett. Ez pedig nem más, mint a Szomszédok Egymásért.
A Szomszédok Egymásért Mozgalom (SZEM) nem magyar találmány. Gyökerei az 1980-as évekre nyúlnak vissza Kanadába. Ezidőtájt ott is folyamatosan romlott a közbiztonság, de – lévén nincsenek szocialista hagyományaik – a lakosság gyorsan ráeszmélt arra, hogy a rendőrség önmagában nem képes azt a fajta hatékony védelmet biztosítani a számukra, amelyre szükségük van. Saját kezükbe vették az irányítást és azt nézték, hogy ők mivel tudnak hozzájárulni a biztonságos, nyugodt életükhöz. Így jött létre a SZEM, amelyben az 1970-es években emigrált Kopácsi házaspár is részt vett. Ők 1990-ben, a rendszerváltást követően költöztek haza és kezdeményezték a kanadaiNeighbourhood Watch mozgalmak létesítését.
Ennyi bevezető után érdemes rátérni a lényegre. Mégpedig arra, hogy mit is takar tulajdonképpen a SZEM. A tulajdonunk elleni támadások megfékezésére sok eszköz áll a rendelkezésünkre. Számos biztonsági ajtó, összetett zár, riasztóberendezések és megfigyelő kamerák nehezíthetik meg például egy betörő célját. Azonban ezek drága eszközök, amelyek ugyan meghiúsíthatják a támadást, vannak olyan módszerek, amelyek elrettentik a bűnelkövetőket már magától a támadástól is. A Szomszédok Egymásért pont erre való. Az ebben a programban résztvevő lakosok odafigyelnek egymásra. Például, ha az egyik szomszéd nyaralni megy, a házát csak a már említett biztonsági berendezések óvnák, ha nem lenne egy szomszéd, aki figyeli a portáját és emellett gondozza a kertjét, átveszik a postai küldeményeiket, tehát megteremtik annak a látszatát, hogy aktívan lakják az ingatlant. Odafigyelés, törődés, szolidaritás, bizalom, közösség – ezek kulcsszavai ennek a kezdeményezésnek, amely nem csupán a közbiztonságon érezteti jótékony hatását, hanem az emberek életminőségén is javít.
A bűnözők félelmetesek és bármire képesek – hangzik el leggyakrabban ez a félelem. A bűnözők gyávák, náluk gyávábbak viszont csak azok az elszigetelt lakosok tudnak lenni, akik nem érzik lakókörnyezetük támogatását. Összefogással azonban ez a helyzet megváltozhat. Ott ahol a civilek SZEM mozgalmat hoztak létre, az elkövetett bűncselekmények száma csökkent.
A programban nem kell mindenkinek részt vennie, de előnyeit mindenki élvezi.