A Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság elmúlt éves tevékenységét jónak értékelte az országos igazgatóság.

2013.03.05 21:02
 
A  Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a közelmúltban értékelte 2012. évi munkáját, valamint meghatározták a 2013. évi feladatokat. Ezen az éves tiszti értekezleten, amelyet a  Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Kamarai Székház és Konferenciaközpontjában rendeztek meg,  részt vett Batíz István, a Csongrád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének elnöke is.

Az ülést követő sajtótájékoztatón dr. Bakondi György tű. altábornagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója elmondta: 2012 a katasztrófavédelem szempontjából rendkívüli változást hozott. Az elmúlt év januárjában lépett hatályba az új törvény, amely számos, jelentős átalakítást, hatáskörbővítést fogalmaz meg.

A katasztrófavédelemnek három alapvető feladata van: az állampolgárok élet- és vagyonbiztonságának védelme, a gazdaság biztonságos működőképességének segítése és a kritikus infrastruktúrák, létfontosságú rendszerek felügyelet alatt tartása – mondta dr. Bakondi György.

Idén január elsejével fontos változás volt, hogy a kéményseprői ipari tevékenység hatósági felügyeletét is a katasztrófavédelem látja el. Ennek oka, hogy az elmúlt negyedévben 170-en szenvedtek sérülést szén-monoxid gáztól és 17-en haltak meg, hangsúlyozta az altábornagy.

Az új törvény szellemében szükséges átalakítás tavaly  több lépésben zajlott. Ekkor alakult ki véglegesen a polgári védelem három fő szolgálati területe – számolt be a főigazgató, aki hozzátette: az első a polgári védelem, ami eddig nem működött jól. Ezért, minden megyében megalakították a megyei rendeltetésű mentési szervezeteket, ilyen Csongrád megyében is van. Tagjai önkéntesek, de most azon dolgoznak, hogy minden járásban legyen hasonló szervezet.

A második terület a tűzvédelem. A hivatásos önkormányzati tűzoltóságok állami irányítás alá kerültek és egységes tűzvédelmi rendszer alakult meg. A technikai fejlesztésekre 4 milliárdot költöttek. Ma már a rendszer hatékonyan működik, sőt megalakult az országos és megyei tűzmegelőzési bizottságok rendszere is – tette hozzá dr. Bakondi György.

A harmadik terület az egységes iparbiztonsági hatóság, amelynek feladata a veszélyes üzemek felügyelet alatt tartása, a veszélyes szállítmányok ellenőrzése – amely mára már kiterjed a vasúti, a légi és vízi közlekedésre is – valamint a kritikus infrastruktúra, létfontosságú rendszerelemek beazonosítása és felügyelet alatt tartása. Jelenleg tizenkétezer fős a hivatásos katasztrófavédelmi szervezetek létszáma. 

Dr. Bakondi György elmondta, hogy a képzésben is jelentős előrelépést tettek, új egyetemi intézetük alakult, valamint új alapokra helyezték a járműgyártást is.

A Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság elmúlt éves tevékenységét jónak értékelte az országos igazgatóság.  Sikeresen valósították meg a jogszabályváltozásból fakadó feladatokat, valamint kitűnő munkakapcsolatot alakítottak ki a megyei és a helyi védelmi igazgatással is – zárta mondandóját dr. Bakondi György.

Szatmári Imre tű. ezredes, tanácsos, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója elmondta, hogy 2012-ben egy szervezetileg megújult katasztrófavédelem végezte feladatát, létszámuk nőtt 46 fővel. A bevethető egységek száma is gyarapodott, például Hódmezővásárhelyen tavaly októberben kezdte meg  a munkát személyzetével egy vízszállítógép jármű. Mindezek mellett két őrs feltöltésére kaptak lehetőséget.  Az egyik már működik Rúzsán, míg a másik jövőre Kisteleken tevékenykedik majd  – mondta Szatmári Imre, aki végezetül megköszönte az országos igazgatóságnak azt elmúlt évi 80 millió forintos támogatást.

Dr. Polner Eörs, a Csongrád Megyei Kormányhivatal főigazgatója többek között kiemelte: A kormányhivatal kiemelkedően jó kapcsolatot ápol a katasztrófavédelemmel,  a járás rugalmasabban, gyorsabban tud reagálni az adott térségi problémákra, amelyre vonatkozóan sikerült egy komplex rendszert kialakítani, ami már bizonyította is életképességét.

feltette Magyari béla

 

Téma: A Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság elmúlt éves tevékenységét jónak értékelte az országos igazgatóság.

Nincs hozzászólás.

Új hozzászólás hozzáadása