A fürdőzés szabályai, a veszélyforrását a szabadvizek, strandok rejtik magukban.

2013.01.06 18:30

nyomtat

A nyár nagy veszélyforrását a szabadvizek, strandok rejtik magukban. A fürdés tilalmát, vagy az egyéb veszélyes fürdésre alkalmatlan helyeket „FÜRÖDNI TILOS!” táblával jelzik. Különösen veszélyesek a szabad vizek közül a bányatavak, az állandóan változó vízmélység- és hőfokkülönbség miatt.                                                                                                                       

A folyóvizekben (folyók, állandó és időszakos vízfolyások, holtágak) és állóvizekben (mesterséges és természetes tavak), továbbá vízi létesítmények (csatornák) vízében (a továbbiakban együtt: szabad vizek) fürödni azokon a helyeken szabad, amelyek nem esnek tiltó rendelkezés alá, illetve kijelölt fürdőhelyek.

Fürdésnek minősül az olyan úszóeszköz (játékcsónak, vízibicikli, banánhajó, felfújható eszközök, stb.) vízen történő használata is, amely nem tekinthető csónaknak vagy vízi sporteszköznek, továbbá amelynek nem kell rendelkeznie a hajózási hatóság által kiadott hajóokmánnyal, vagy a vízi sporteszközökre előírt típusjóváhagyással.

Nem minősül fürdésnek a gépi berendezéssel, vagy más módon meghajtott vízi sporteszköz használata.

Fürdőzők közelében úszóeszközöket használni csak úgy szabad, hogy azok a fürdőzőket ne veszélyeztessék.

A kikapcsolódás reményében a strandokat és kijelölt fürdőhelyeket vegyék igénybe fürdőzés céljára, mert a biztonságos fürdőzési övezetet, és annak végét - mély víz - mindig a fürdést engedélyező tábla, zászló vagy bója jelzi, emellett életmentésre kiképzett felügyelő vigyáz a fürdőzőkre. A fürdésre lehetőséget biztosító helyek biztonságosabbak az ismeretlen folyómedreknél és bányatavaknál.

Tilos fürdeni:

- hajóútban;

- hajóutat és hajózási akadályt jelző bóják, nagyhajók, úszó munkagépek és fürdés célját nem szolgáló úszóművek 100 méteres körzetében;

- vízlépcsők és vízi munkák 300 méteres, hidak, vízkivételi művek, egyéb vízi műtárgyak, komp- és révátkelőhelyek 100 méteres körzetében;

- kikötők, veszteglő- és rakodóhelyek, kijelölt zárt vízisí és vízirobogó (jet ski), valamint egyéb motoros vízi sporteszköz közlekedésére szolgáló pályák, hajóállomások területén;

- egészségre ártalmas vizekben;

- a kijelölt fürdőhelyek kivételével a határvizekben és a városok belterületén lévő szabad vizekben;

- vízi jármű kísérete nélkül a Balaton Somogy megyéhez tartozó területén a parttól 1000 méternél, Veszprém és Zala megyéhez tartozó területén a parttól 500 méternél nagyobb távolságra, valamint a Tisza-tó területén a parttól 500 méternél nagyobb távolságra;

- éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, kivéve ha a vízfelület megvilágított, ilyenkor is legfeljebb a mély víz határáig;

- ahol azt tiltó tábla jelzi.

Gyermek- és ifjúsági csoportok esetén a csoport vezetőjének a fürdőzők létszámának megfelelő számú, úszni tudó és vízi mentésben jártas felnőtt személyekből figyelő és mentő őrséget kell állítania.

Állatot a fürdőhely területére bevinni - őrkutyás biztonsági szolgálat és vakvezető kutya kivételével – tilos! A fürdőhely területén a fürdési szezonban horgászni nem szabad.

A fürdési tilalmat 60x30 cm méretű, fehér alapú, kék hullámzó vízen fekete felsőtestet ábrázoló és átlósan három cm széles piros csíkkal áthúzott táblával kell jelölni. A táblán kék mezőben fehér színű nyíllal és a távolság (méter, kilométer) feltüntetésével kell jelölni a tiltott terület hosszát és irányát. A tiltó táblákat a tiltási határon is el kell helyezni.

Néhány fontos fürdőzési intelem

- Felhevült testtel és alkoholos állapotban, illetve egy kiadós táplálkozás után közvetlenül vízbe menni végzetes lehet!

- Senki se ugorjon fejest ismeretlen medrű vízbe!

- Számba kell venni, hogy a mélyebb vizek esetén azok nehezebben melegszenek fel, így a bennük való tartózkodás során nagyobb esély van arra, hogy izomgörcsök jönnek létre.

- A keringési és szívelégtelenségben szenvedők kerüljék mind a túl hideg, mind a túl meleg vizet.

- Hat éven aluli, továbbá úszni nem tudó 12 éven aluli gyermek csak felnőtt közvetlen felügyelete mellett fürödhet a szabad vizekben.