A HÚSVÉTI IDŐSZAKBAN A POLGÁRŐR SZOLGÁLATOK ÖNÁLLÓ ÉS A RENDŐRSÉGGEL EGYÜTTMŰKÖDVE TÖRTÉNŐ, ÖSSZEHANGOLT SZERVEZÉSÉRŐL ÉS VÉGREHAJTÁSÁRÓL

2013.03.29 22:10
K Ö R L E V É L
A húsvéti időszakban a polgárőr szolgálatok önálló és a rendőrséggel együttműködve történő, összehangolt szervezéséről és végrehajtásáról
Az ORSZÁGOS POLGÁRŐR SZÖVETSÉG
valamennyi MEGYEI (FŐVÁROSI) POLGÁRŐR SZÖVETSÉG
és a szövetségek valamennyi POLGÁRŐR TAGEGYESÜLETEI
ELNÖKEINEK
Székhelyeiken

 

Tisztelt Elnök Asszony/Úr!
 
Az országos rendőrfőkapitány-helyettes, rendészeti főigazgató, Dr. Halmosi Zsolt r. dandártábornok úr levélben történt megkeresésében a következőkről tájékoztatott:
húsvét időszakában a közlekedési balesetek megelőzése érdekében a rendőrség fokozza a demonstratív jelenlétet a közutakon, hogy ezáltal is növekedjen a közlekedők biztonságérzete, és zavartalan legyen a biztonságos közlekedés.
Húsvétkor és már előtte is a rendőrség a fenti cél elérése végett „Józan Húsvét” elnevezésű kampányt indított, amelyet a 2013. március 25-től április 1-jéig terjedő időszakban napi 4 órás időtartamban hajtanak végre. A rendőrség a feladatba be kívánja vonni a polgárőrséget.        
Különös figyelemmel az Országos Polgárőr Szövetség és az Országos Rendőr-főkapitányság között (2012. június 23-án) megkötött együttműködési megállapodás II. fejezetében leírt vállalásokra, továbbá a fenti megkeresésre – és tekintettel a húsvét időszakában hagyományosan jelentkező polgárőri feladatokra – kérem az alábbiak végrehajtását:
  • A polgárőr egyesületek vezetői a koordináció végett álljanak a helyi rendőrség rendelkezésére. A polgárőr egyesületek a rendőrséggel közös és az önálló, polgárőri szolgálatok tervezését, illetve végrehajtását – figyelemmel a helyi sajátosságokra – hangolják össze a rendőrséggel, melynek során vegyék figyelembe a rendőrség igényeit, kérését.
  • A közterületen látható megjelenésükkel, szolgálatellátásukkal erősítsék a polgárőrség, a rendőrség iránti közbizalmat és az állampolgárok, illetve a közlekedők biztonságérzetét.
  • A közös és az önálló szolgálatot teljesítő polgárőrök ismerjék és tartsák be a Polgárőr törvényben, az Alapszabályban és a Polgárőrség Szolgálati Szabályzatában, Etikai Szabályzatában előírt (formai és magatartási) követelményeket. 
Kérem a megyei/fővárosi polgárőr szövetségek elnökeit, hogy a rendőrséggel közös, illetve önálló, polgárőri szolgálatok, ellenőrzések végrehajtásának tapasztalatait szíveskedjenek a negyedéves, illetve az éves statisztikai szolgáltatás keretében gyűjteni.
 
Budapest, 2013. március 25.  
 
 
Dr. Túrós András sk.
elnök