A Kisteleki Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület alakuló ülése

2014.06.30 15:52
2014 Június 5-én, csütörtökön 16 fő jelenlétével megalakult a Kisteleki Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület.

Az egyesület célja: A helyi közrend és közbiztonság védelem, a bűnmegelőzésben való közreműködés, az állampolgárok személyi biztonságának védelme, az állami, önkormányzati és állampolgári vagyonvédelem elősegítése, a lakossági biztonságérzet növelése, a lakosság és bűnüldöző szervek közötti bizalom és együttműködés erősítése, gyermek-és ifjúságvédelem. Rendkívüli vészhelyzet esetében a védekezésben való részvétel, a károk megelőzésében és elhárításában való részvétel. Tűz elleni védekezés javítása, a megelőző és mentő tűzvédelem segítése, részvétel a tűzvédelmi oktató és felvilágosító munkában.
Meglátásuk szerint az egyesület önkéntes tűzoltó részlegének létrejöttét indokolja, hogy Kistelek Járás területén húzódó M5-s autópálya (közlekedési balesetek), továbbá az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark (fokozott tűzvédelmének elősegítése) jelenléte, valamint a járásban megjelenő homokvidékekre jellemző nagy kiterjedésű rétek, legelők (vegetációs tüzek).
Az egyesület önkéntes tűzoltó részlegének létrehozásával céljuk, a működési területen jelenleg a tűzoltási és műszaki mentési feladatokat ellátó hivatásos katasztrófavédelmi szervekkel történő szoros együttműködés kialakítása és munkájuk megfelelő segítése. Ezzel kívánják tovább fokozni a jelentkező tűzvédelmi és műszaki mentési munkálatok hatékonyságának növelését.
Az alapszabály elfogadásával megválasztásra került az elnökség és meghatározásra került a tagdíj mértéke is. A bírósági bejegyzésig az elnökség megkezdi az egyeztetéseket a rendőrséggel, az önkormányzattal, a Csongrád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségével és a Kisteleki Járás területén működő többi polgárőr egyesülettel. Célunk az, hogy a szükséges oktatások megszervezése után, a technikai felszerelések és formaruhák beszerzését követően minél hamarabb elkezdhessük a működést az alapszabályban foglaltaknak megfelelően. Tudtuk meg Kácsor Péter, elnöktől.

Forrás Magyari Béla
Kép Balázs András