A közbiztonság erősítésére hivatott és az 1990-es években jól működött Szomszédok Egymásért Mozgalom (SZEM) újjászervezése kezdődik meg elsősorban a polgárőr egyesületek bevonásával - jelentette be Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) elnök

2013.01.14 21:35

El kell érni, hogy lehetőleg minden rendőrségi körzeti megbízott munkáját a jövőben segítse a polgárőrség és a SZEM-ben részt vállaló lakosság - tette hozzá a 11 megyei polgárőr-, és több Szolnok megyei rendőrségi vezető részvételével megtartott rendezvényen az OPSZ elnöke.
 

Túrós András azt mondta: ma Magyarországon a közbiztonság kiegyensúlyozott, és látszik, hogy az elmúlt két évben hozott intézkedések egyre inkább beérnek. Ide sorolta a rendőrség létszámának emelését és a büntető jogszabályok szigorításokat.
 

Megítélése szerint a közbiztonságot négy tényező gyengíti, így a családon belüli erőszakos cselekmények sora, az idős emberek védelmének hiányosságai, a külterületen elkövetett bűncselekmények, valamint a településeken belüli házalások és csalások gyakorisága.
 

Leszögezte: a 82 megyei szervezetet tömörítő polgárőrség nélkül nincs közbiztonság, és erejét mutatja, hogy valamennyi érintett szervezet elfogadja stratégiai partnerként.
 

Kolozsi József, az OPSZ Jász-Nagykun-Szolnok megyei elnöke közölte: a megyei szervezet székhelyén, Törökszentmiklóson az egymás mellett lakók éberségére, odafigyelésére épülő SZEM újjászervezése jegyében a közelmúltban ezer család írta alá a mozgalomba való belépést. A várost nyolc kerületre osztották fel, azok élére egy-egy kerületvezető kerül, akik SZEM működését koordinálják. A helyi polgárőrök pedig egy Polgár őrszem elnevezésű kártyát kapnak, amivel igazolják majd magukat a lakosság körében.
 

Juhász Enikő, a település fideszes polgármestere bejelentette: az egyik nagy biztosítótársaság támogatásának köszönhetően a bűnmegelőzés hatékonyabbá tételéért térfigyelő kamerákat szerelnek fel Törökszentmiklós jelentősebb közterületein.

Tudtuk meg a Magyar Hirlap online szerkesztőségétöl.