A migránsok igazi vámszedői

2015.01.05 20:34
A Szeged-Alsóvárosi polgárőr járőr szolgálata az elmúlt heti szolgálata alatt egy taxis furcsa viselkedésére lett figyelmes és a körültekintő közbelépésükkel akadályoztak meg egy eseményt.

Szeged Nagy állomás környékén az esti órákban érdekes események borzolják a lakosság biztonságérzetét. Migránsok özöne lepte el Szeged városának ezt a környékét. Innen indulnak útnak a hazánkba illegálisan belépett, de már azonosított külföldiek. Karácsony utáni napon az Alsóvárosi Polgárőr Közhasznú Egyesület járőrei gépkocsizó szolgálatuk során, folyamatosan és visszatérően ellenőrizték a Kálvária sugárúton levő Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal környékét. Az egyik alkalommal észlelték, hogy két feltehetően afgán migránst vett fel az út közepén egy taxis. A polgárőrök mintha megérezték volna a bajt, elindultak a taxi után. Mivel amúgy is a vasútállomás volt az úti cél, így nem okozott problémát a megfigyelése a gépjárműnek. Amikor megérkeztek az állomás előtti körforgalomhoz, már heves gesztikulációra lettek figyelmesek. Egy pillanat alatt a Toyota vezetője kiszállt és ököllel keményen arcon vágta az egyik menekültet. Ebben a pillanatban a két polgárőr kiszállt a járműből és erélyesen felszólította a taxist cselekménye befejezésére. A taxis a további erőszakkal felhagyva kezdte el magyarázni bizonyítványát. Elmondása alapján a migránsok nem akarják kifizetni neki a viteldíjat. Szerencsére az egyik polgárőr jól beszéli az angol nyelvet és kifaggatva a menekülteket megtudta, hogy nekik az mondták az eljutás a menekült táborba ingyenes. Ezért nem értették, hogy miért akar tőlük a fuvarért pénzt kérni a taxis. A polgárőrök elmagyarázták nekik, hogy ez valóban így van, de a taxira ez nem vonatkozik. A viteldíjat ki kell fizetni a szolgáltatásért. Ekkor derült ki, hogy a mintegy nyolcszáz méteres fuvarért 2500 forintot követelt a verekedős taxis! Ezt a polgárőrök vezetője is komolytalannak és soknak tartotta. Amikor benézett a taxiba a bekapcsolt óra az 595 forintos viteldíjon állt éppen! Ezen bármely jóérzésű ember felháborodik és miután a taxissal közölték, hogy többszörösét akarja elkérni az amúgy is már a menekült útjuk során kiszipolyozott külföldiektől, az egy pillanat alatt beugrott a kocsijába, és szitkozódva elszáguldott! A migránsok pedig értetlenül álltak az eset előtt, hisz ők félreértették a helyzetet, de ebben a megvilágításban nem kívánták ingyen a fuvart, miután ráadásul el lett nekik magyarázva melyek a lehetőségeik. A migránsokat a polgárőrök megkérdezték, akarnak-e rendőri intézkedést a testi sértés ügyében, azok inkább a békés megoldásra törekedve nem kérték ezt a segítséget. Nagyon köszönték a polgárőrök gyors közbelépését, segítséget és nagyon sajnálták a történteket!
Megjegyzés: Több lehetőség is történhetett volna. Egyik a taxis rendesen megveri a két migránst azoktól elveszi a pénzüket, így nagyon komoly bűncselekmény sorozatot követ el. Másik lehetőség két komoly háborús múlttal rendelkező egyénbe botlik és azok esetleg az életére törnek! Mindenképpen hasznos volt a polgárőrök közbelépése, és talán a legjobb megoldás született a konfliktushelyzetben! Egy biztos Szegeden a nagyon nagy probléma a migráns helyzet, és komoly probléma az amúgy is kiszolgáltatott külföldiek kifosztására szakosodott vámszedők tevékenysége!
Forrás: Sándor János az Alsóvárosi Közhasznú Polgárőr Egyesület elnöke
Feltette: Magyari Béla