A mozgalom lényege, hogy az egymás szomszédságában lakók az átlagosnál sokkal jobban figyelnek, vigyáznak egymás értékeire és közvetlen lakókörnyezetükre, felelősséget éreznek saját és mások élet-és vagyonbiztonsága iránt.

2012.12.26 10:23

MI A SZEM ?

     A Szomszédok Egymásért Mozgalom (SZEM) olyan társadalmi bűnmegelőzési program, amelynek célja a lakóközösségben előforduló bűncselekmények megelőzése, korlátozása, a biztonságosabb életkörülmények kialakítása.
 
     Magyarországon jó ideje elfogadott élethelyzet, hogy a polgárok biztonságuk védelmét minden tekintetben a rendőrségtől várják. Nem taglalva a rendőrség helyzetét tudjuk, hogy ezt egyedül nem vállalhatja fel.
     A rendőrség munkáját segítő polgárőrség teljesít szolgálatot. A bűnmegelőzésben elkötelezett, de ennek is anyagi, személyi és technikai okokból határai vannak.
     Bárhol is élünk fontos szerepet játszik életünkben a lakókörnyezet és a közösség, amelynek mi is tagjai vagyunk. Lehet ez lakótelep vagy faluközösség, az emberek együttműködésére mindig szükség van. Sajnos a közösség méretétől függetlenül bekövetkezhet, hogy potenciális célpontjaivá válunk a bűnözőknek. Könnyű dolog feltételezni azt, hogy velünk ilyesmi nem történhet meg.
     Kis odafigyeléssel, egymás segítségével megelőzhetjük a bűncselekményeket vagy éppen annak számszerű növekedését, azaz mindnyájuknak szerepet kell vállalnunk aktív bűnmegelőzésben.
     Sem a rendőrök, sem a polgárőrök nem fordíthatják teljes figyelmüket a kisebb lakóközösségekre a biztonság megteremtésében, fenntartásában, ezért indokolt a SZEM megalakítása.
     A külföldi példák szerint eredményességét annak köszönheti, hogy a mozgalomban résztvevők életvitelét nem változtatja meg. Ennek ellenére a bűncselekmények elkövetésével szemben védettséget ad, ezzel egyidejűleg egyfajta szociális biztonságot nyújt.
 
     A mozgalom lényege, hogy az egymás szomszédságában lakók az átlagosnál sokkal jobban figyelnek, vigyáznak egymás értékeire és közvetlen lakókörnyezetükre, felelősséget éreznek saját és mások élet-és vagyonbiztonsága iránt.
 
     A mozgalom biztonságot nyújt az egyénnek, a családnak akkor is ha bármennyi időre elhagyja otthonát. A mozgalomban részvevőknek nem feltétlen az a feladatuk, hogy bűnelkövetőt fogjanak el, szakszerű orvosi ellátást nyújtsanak hanem, hogy az elsődleges és azonnali segítségnyújtást biztosítsák a rászorulóknak.