A Nagymágocsi Polgárőr Egyesület minden napjai és célkitűzése

2014.10.17 18:23
Az alábbi cikket köszönjük Párkány Györgynek aki megkeresésünkre egy interjút adott az általa vezetett Polgárőr Egyesület híreiről, mindennapjairól, célkitűzéseiről és mindezt egy cikk formájában megosztani velünk.

”Az egyesületünk 1999-ben alakult meg, akkor a taglétszámunk 16 fő volt.
A mai napon 2014. évben 31 fővel működik, volt ez a létszám 40 fő is, sajnos az idő nem nekünk dolgozik, öregszünk magamat is beleértve természetesen. Jó lenne minél több fiatalt magunk között tudni, akik segíteni szeretnének, önként, ráérő szabadidejükben a falu biztonságát. A polgárőrök éjjelent többnyire belterületi járőr szolgálatot látnak el és bejelentkeznek a Szentesi rendőrkapitányságra, valamint együttműködnek a Nagymágocsi Rendőrőrs járőrszolgálatával.
Szolgálatot teljesítünk a búcsú alkalmával, Mindenszentek-kor, halottak napján és előtte a bűncselekmények megelőzése érdekében délelőtt 8 órától késő estig. Fokozottan figyelünk az idegenek mozgására, külterületi takarmány és más egyéb lopások megakadályozására. Jelenlétünkkel a meg nem történt bűncselekmények nem számszerűsíthetők, de az országos és más megyék átlagához és közbiztonsági helyzetéhez hasonlítva nem állhatunk rossz helyen. Na ezt kellene megőriznünk a végsőkig.
Rendőrséggel az új törvényeknek megfelelően újrakötöttük az együttműködési szerződést. A megállapodás kölcsönös előnyökön alapszik. Az egyesület rendelkezik különböző eszközökkel, Lada Niva terepjáróval, éjjellátóval, nagy fényerejű fényszóróval,távcsővel,kézi rádiókkal, (gépkocsiban beépített),baleset helyszínén forgalom irányításkor kötelezően kirakandó jelzőőri forgalomirányítás táblával és más egyéb eszközökkel is. Van 2 db elektromos kerékpárunk, amely az éjszakai hangtalan közlekedésben segít, 1 db sima kerékpárunk polgárőr feliratos és matricázott..
A rendőrséggel együttműködünk, segítjük munkájukat minden esetben, amikor kérik. Heti rendszerességgel megbeszéléseket tartunk, a környező települések polgárőrségeivel igyekszünk jó kapcsolatot ápolni, mert bármikor szükségünk lehet segítségükre és viszont.
Néhány elismerés melyet az egyesület tagjai megkaptak, ezen kívül még számos tárgyjutalom és oklevél bizonyítja , hogy jó úton járunk.
Az egyesület megkapta az önkormányzattól a„Nagymágocsért emlékérmet” is.
Elkövetkezendő céljaink között szerepel a működési feltételek biztosítása, a közbiztonság megőrzése, egy községi bűnmegelőzési központ (polgárőr iroda-térfigyelő kamera központ) létrehozása,új polgárőr autó beszerzése önkormányzati és pályázati segítséggel.
Fiatalok szimpátiájának megnyerése, hogy legyenek a polgárőrség tagjai.
Aki úgy gondolja akár csak egy első szolgálatra is jelentkezhet, aztán ha kedvet érez folytathatja.”

Párkány György Nagymágocsi Polgárőr Egyesület elnök
Forrás Magyari Béla