A Polgárőrök a rendőrökkel együtt működve segítik a közlekedést a temetők környékén

2014.10.28 13:39
Mindenszentek és Halottak Napja alkalmából a szokásosnál többen utaznak el hozzátartozóik sírjához, hogy leróják kegyeletüket szeretteik előtt. A temetők környékén megnövekszik a forgalom, ami nagyobb türelmet és elővigyázatosságot igényel a közlekedőktől. Az eseményre Csongrád megye rendőrsége és a Csongrád megyei polgárőr szövetség polgárőrei is felkészült.  A rendőrök  a polgárőrök bevonásával segítik a közlekedést, valamint a temetők biztonságának fenntartásában a közterület felügyelet munkatársai is hatékonyan részt vesznek.
A Megye szinte valamennyi településén polgárőrök a redőséggel együtt működve, Szegeden közel 200 fő polgárőrök segítik a temetőkbe látogatókat, hogy ők békességben, nyugalomban, biztonságban, az alkalomhoz illően tudjanak megemlékezni szeretteikről. A Mindenszentek és halottak napja alkalmából fokozott szolgálatot látnak el. A polgárőrök a rendőrökkel közösen segítik a biztonságos közlekedést a temetők közvetlen környékén, kiemelt figyelmet fordítanak a gépjárműlopások és feltörések megakadályozására, az alkalmi lopások, a „trükkös” lopások, valamint a zseblopások megelőzésére. A rendőrség  és a polgárőrség felkészült Csongrád megyében. Tudtuk meg Batiz Istvántól a Csongrád megyei polgárőr szövetség elnökétől.
Készüljön fel Ön is, fogadja meg néhány tanácsunkat:
A jelentős forgalomnövekedés miatt a temetők környezetében már néhány nappal az ünnepet megelőzően is lehet forgalmi rend változásokra számítani.
- A helyi médiából már előzetesen tájékozódhatnak a megváltozott forgalmi és parkolási rendről; az újságokban, a televízióban, az interneten az illetékes szervek közzéteszik a fontos tudnivalókat.
- Ilyenkor ne rutinból vezessenek, figyeljék a kihelyezett közlekedési táblákat, illetve a forgalomirányítást végző rendőrt, polgárőrt!  Ügyeljenek arra, hogy csak engedélyezett helyen parkoljanak, hiszen, a meg növekedett járműforgalmat akadályozó gépkocsik megsérülhetnek, illetve elszállításukra is sor kerülhet.
- Ha nem jogosultak rá, ne használják a mozgáskorlátozottaknak fenntartott parkolókat! Legyenek türelmesek, meg értőek a többi, sok esetben idős közlekedővel (a gyalogosokkal és a kerékpárosokkal is)!
A temetők nagyrészt biztonságosak, de sokan csak sötétedés után, vagy olyan időszakban tudnak kilátogatni, amikor kevesen tartózkodnak a sírkertben. Az idősek sokszor egyedül, táskákkal, a sírok karbantartásához szükséges szerszámokkal látogatnak a temetőbe, ahol sajnos olyanokkal is találkozhatnak, akik nem halottaik miatt érkeznek, hanem megkárosítják a kevésbé óvatos polgárokat.
- Leparkolt gépjárművünket ne felejtsék el bezárni, az utastérben pedig semmiképp ne hagyjanak értéket! A zsúfolt parkolókban feltűnés nélkül feltörik azokat az autókat, amelyekben táskát, tárcát, laptopot, ruhaneműt hagynak. Ne adjanak esélyt a bűnözőknek!
Forrás és kép Magyari Béla