A POLGÁRŐRÖK JOGGAL ÉRZIK A TÁRSADALOM MEGBECSÜLÉSÉT

2018.10.18 05:54

Nemzeti ünnepünk, október 23-a alkalmából kitüntetés átadással egybekötött ünnepséget rendezett október 17-én a HM Kulturális Központ Stefánia Palotában az Országos Polgárőr Szövetség.

Ünnepi beszédet mondott Pogácsás Tibor a Belügyminisztérium önkormányzatokért felelős államtitkára

A polgárőrség elmúlt közel három évtizedes, a közbiztonság erősítése érdekében kifejtett tevékenysége nyomán a polgárőrök joggal érezhetik a társadalom megbecsülését – jelentette ki a Belügyminisztérium önkormányzatokért felelős államtitkára az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) október 23. alkalmából megtartott szerdai budapesti ünnepségén.

Pogácsás Tibor ünnepi beszédében emlékeztetett arra: Kopácsi Sándor, az 1956-os forradalom és szabadságharc hőse kezdeményezte 1990 után a polgárőrségnek, mint a Nemzetőrség szellemi utódjának a megalakítását.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy 1956 októbere a magyar történelem különleges fordulata volt. Hősök harcoltak és hősök születtek.

Úgy vélekedett: a forradalom és szabadságharc még ma is túl közeli ahhoz, hogy mindenki objektívan értékelje a történteket. Ugyanis még ma is élnek azok, akik a barikád egyik, illetve a másik oldalán harcoltak – mondta.

Hozzátette, a nagyhatalmi egyezkedés miatt a szabadságharc leverése után Magyarországnak nem lehetett más útja, mint amit rákényszerítettek. A forradalom nélkül viszont az ország még nagyobb elnyomásban élt volna a következő évtizedekben. A változást végül 1990 hozta el, ami magában hordozta a magyar történelem minden nagy szabadságharcának az eredményét.

Pogácsás Tibor arról is szólt, hogy 1956 nemzeti tragédia is volt, hiszen sokan estek a megtorlás áldozatául, illetve százezrek hagyták el az országot.

Az államtitkár végül a Belügyminisztérium nevében köszönetet mondott a polgárőröknek a szolgálatért.

Az ünnepségen 115 elismerést adtak át, a többi között Az év polgárőr egyesülete és Az év polgárőre kitüntetéseket.

Csongrád Megye kitüntetettjei

Dr. Pintér Sándor belügyminiszter Miniszteri Dicséretben és tárgyjutalomban részesítette a Polgárőrségben végzett áldozatkész, szakmai tevékenysége, kiemelkedő, eredményes munkája elismeréseként:

   Pőcze Levente úrnak, az Ásotthalmi polgárőrség elnöke, aki a Csongrád Megyei Polgárőr Szövetség elnökhelyettese is.

Az Országos Polgárőr Szövetség Elnöksége a Polgárőrség támogatásában elévülhetetlen érdemei elismeréséül a polgárőrség legrangosabb kitüntetését, a Kopácsi Sándor Polgárőr Érdemrendet adományozta:

   Tóth Zoltánné asszonynak, a Tápéi Polgárőrség elnöke, aki a Csongrád Megyei Polgárőr Szövetség gazdasági alelnöke is.

Az Országos Polgárőr Szövetség Elnöksége példamutató polgárőr tevékenységükért, eredményes, áldozatkész munkájuk elismeréséül az „Év Polgárőr Egyesülete” kitüntetésben részesítette:

  A Kiskundorozsmai Polgárőr Egyesületet, melynek elnöke Szemesi Szilveszter

Az Országos Polgárőr Szövetség Elnöksége példamutató polgárőr tevékenységükért, eredményes, áldozatkész munkájuk elismeréséül az „Év Polgárőre” kitüntetésben részesítette:

   Rózsa Szilveszter urat, a Mártélyi Polgárőr Egyesület elnökét.

Az Országos Polgárőr Szövetség Elnöksége a polgárőrséggel végzett kiemelkedő együttműködése elismeréseként az „Év Polgárőr Pedagógusa” kitüntetésben részesítette:

  Losonczi Anna asszonyt a Tömörkényi Polgárőr Egyesület tagját.

Az Országos Polgárőr Szövetség elnöke Elnöki Dicséretben és tárgyjutalomban részesítette Vas Tibort urat a Földeáki Polgárőr Egyesület elnökét.

Az ünnepség záró akkordjaként fúvószenekari koncertet hallgathattak meg a részvetők, majd állófogadás keretében lehetőség nyílt a gratulációk fogadására, valamint a kapcsolatépítésre.

Fotó és forrás: MTI és Magyari Béla