A polgárőrök segítik a tanyavilágban élőket.

2017.01.10 17:58

A hideg idő beálltával Csongrád megye számos településén segítenek a polgárőrök a rendőrséggel együttműködve a települések külterületein, a tanyavilágban, az idős, egyedül élő embereken, hogy könnyebb legyen átvészelniük a zord hideg napokat.

A  polgárőr egyesületek a téli hidegben kiemelt figyelmet fordítanak a külterületeken egyedül élő időskorúakra úgy, mint az országban teszik ezt más egyesületek is. A Szociális Szolgáltató Központtal, a tanya gondnokokkal, a rendőrséggel egyeztetve, rendelkezésükre bocsájtották a településen egyedül élők, mozgásukban korlátozott és valamilyen formában segítségre szorulók névsorát, valamint szükség szerint meleg takarót, ruházatot. A polgárőrök és a szociális gondozók folyamatosan járják a tanyavilágot és ha az ingatlanoknál nem látnak kéményfüstöt, illetve a külső jelekből probléma vélelmezhető, akkor azonnal bemennek a tanyára. Az itt élő idősekkel folyamatos kapcsolatot ápolnak és tájékoztatják őket a várható időjárási körülményekről, valamint azokról a telefonszámokról, ahonnan segítséget kaphatnak.

 Párkány György a Nagymágocsi polgárőr egyesület elnöke elmondta, hogy egy esetben előfordult, hogy az önkormányzat által felajánlott tüzelőt, a nagyon rossz körülmények között élő tanyasi idős ember visszautasította. Mi felkerestük, a romos épületből az ablakon kidugott kályhacső füstje jelezte nincs gond, de nem volt hajlandó beszélni velünk, itt mi sem tehettünk mást, csak naponta ellenőriztük eddig. Másik esetben a mozgásában korlátozott idős nő rendelkezett fával, ezért a polgárőrök segítettek hasogatni és behordani a tűzifát.

Pőcze Levente az Ásotthalmi polgárőrség elnöke elmondta, hogy rendszeresen visszatérően látogatják a tanyán élő idős embereket és ott ahol igénylik a segítséget ők segítenek.

Túró István a Röszkei polgárőrség elnöke elmondta, hogy a rendszeres járőrözés mellet az adományként kapott konzervet, ásványvizet is visznek a rászorulóknak és a külterületen élőknek.. A feladatot a tanyagondnokokkal közösen oldják meg.

Tóth Zoltánné a Tápéi polgárőrség elnöke elmondta, hogy zord hideg beköszönte előtt a tápéi réti tanyákon élőket meglátogatták és megadták az elérhetőséget, hogy ha szükség van segítségre azonnal hívják.

 Szinte valamennyi település polgárőrsége oda figyel a külterületen, a tanyákon élő emberekre az OPSZ elnökének felkérésének megfelelően.

Kép:Török I

Forrás Magyari Béla