A polgárőrség kiteljesíti a rendészeti tevékenységet(OPSZ közgyűlése)

2015.03.29 10:44
Az Országos Polgárőr Szövetség 2015.03.28-án tartotta küldött közgyűlését Budapesten az Országos Rendőrfőkapitányság épületében.

A polgárőrség kiteljesíti a rendészeti tevékenységet, és jelentős szerepe van a közbiztonság megszilárdításában - jelentette ki Tasnádi László, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) szombati közgyűlésén.
Az államtitkár dicséretesnek nevezte, hogy az önkormányzatok egyre inkább igénybe veszik a polgárőrök munkáját, és méltatta azt is, hogy megkezdődött a fiatalok bevonása a munkába.
Jelezte: a kormány kiemelten támogatja a polgárőrséget. A 2014-es költségvetési támogatáshoz hasonló összeget szeretnének biztosítani a készülő új büdzsében is - mondta Tasnádi László.
 
Papp Károly országos rendőrfőkapitány arról beszélt, hogy az OPSZ programjai célba találtak. A polgárőrség hozzájárult ahhoz is, hogy Magyarországon tavaly és az idei év első részében kiegyensúlyozott volt a közbiztonság - értékelt a rendőrfőkapitány, aki kiemelte, hogy a szervezet a helyi problémákra helyi megoldásokat dolgoz ki.
Papp Károly köszönetet mondott az illegális migrációval szembeni fellépésben való polgárőri aktivitás miatt is, kifejtve: tavaly robbanásszerű változás volt ezen a területen, ami elsősorban a magyar-szerb határon és 10-12 megyei kapitányság területén járt többletfeladatokkal.
Az ORFK vezetője azt is bejelentette: igyekeznek a továbbiakban is képzésekkel, eszközökkel segíteni az OPSZ munkáját, egy hónapon belül például újabb harminc autót szeretnének átadni.
 
Túrós András elnök az OPSZ 2014-es tevékenységét ismertetve kifejtette: a szervezet megújult és stabilizálódott. Kiemelte, hogy az eddigi legnagyobb költségvetési támogatást - 1,25 milliárd forintot - kapták.
Szólt arról, hogy a közterületi bűnmegelőzés mellett a "települések mindenesei" lettek, egyre több kulturális, sport és egyéb rendezvényen vállaltak feladatokat.
Túrós András azt is ismertette, hogy tavaly a polgárőrök 7,7 millió szolgálati órát teljesítettek, ami 900 ezerrel haladta meg az előző évit. A létszám pedig meghaladta az 50 ezret, ami 20 százalékos növekedést jelent - tette hozzá.
Az OPSZ elnöke arra is kitért: valamennyi megkezdett programjukat folytatják, emellett újat indítanak a lakásbetörések megelőzésére. Bejelentette azt is: idén is pályázhatnak új gépjárművekre a polgárőr egyesületek, a Suzukival való együttműködés révén pedig kedvező finanszírozási feltételek nyílnak.
A közgyűlésen miniszteri és egyéb elismeréseket adtak át a kiemelkedő munkát végzett polgárőröknek.
A Csongrád Megyei Polgárőr Szövetség kitüntetjei:
Varga Mihály Apátfalvai Polgárőr Egyesület Elnöke
Ásotthalmi Polgárőr Egyesület, Mórahalmi Polgárőr Egyesület és a Röszkei Polgárőr Egyesület.
Forrás: MTI
Forrás és kép: Magyari Béla
A cikkhez tartozó képek