A Polgárőrség szakmai fórumot tartott

2014.02.28 21:49
Harminckét Csongrád megyei és Bács-Kiskun megyei polgárőr-egyesület tartott szakmai fórumot, a polgárőrök részvételével a határsértőkkel kapcsolatos tevékenységéről Mórahalmon pénteken.
A rendezvényt Batiz István megyei elnök nyitotta meg és köszöntötte a megjelent vendégeket és valamennyi résztvevőt
Az eseményen a két megye rendőrkapitányai, határrendészei, polgármesterei és polgárőr vezetői is részt vettek. Nógrádi Zoltán mórahalmi polgármester elmondta: a határ közeli települések többségének a migráción túl a mezőgazdaságban dolgozó nyári vendégmunkásokkal is számolnia kell. A térség ezért állandó bűnmegelőzési fórumot működtet: ennek köszönhető, hogy a térségben tavaly az ismertté vált bűncselekmények száma 40 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A szakmai fórumon többek között az egyre nagyobb számban érkező határsértőkkel szembeni hatékony fellépést vitatták meg, és még szorosabbá fűzték az együttműködést a polgárőr-egyesületek és a hatóságok között.
Együttműködésüket erősítették meg pénteki szakmai fórumon a Csongrád és a Bács-Kiskun megyei polgárőrök valamint a rendőrség és a határrendészet is. Egyre több határsértőt fognak- ezért hatékonyabban szeretnének együtt dolgozni.
A régió határ menti településeinek polgárőrei, rendőrei és határrendészei tanácskoztak. Arra keresték a választ, hogyan tudnának hatékonyabban együttműködni a migránsok elfogásában.
A rendvédelmi szervek és az önkéntes polgárőrök közötti kapcsolat eddig is hatékonyan működött, a megállapodás a jövőbeni feladatok tisztázására szolgált.  "Úgy gondoltuk, hogy az együttműködés hatékonyságának növelése érdekében a feladatokat koordináljuk és újakat határozunk meg"- mondta Batiz István a Szövetség elnöke.
A Csongrád megyei polgárőrök szeretnének lovas járőrszolgálatot létrehozni, fiatal tagokat toborozni és a továbbiakban is számítanak a lakosság aktív együttműködésére.
A rendezvény végén Dr. Túrós András az OPSZ elnöke új polgárőr igazolványt adott át Kovácsné Vadászi Erika Mórahalmi Polgárőr Egyesület elnök asszonya részére, valamint a résztvevő öt határ menti polgárőr egyesület vezetői láthatósági mellényeket vehettek át.
 
 
 
Batiz István megyei elnök emlékplakettet adott át Nógrádi Zoltán mórahalmi polgármesternek, megköszönve a kiváló együttműködést.

    

 

 Forrás: Magyari Béla Sajtóreferens
Rendezvény megnyitása

Batiz István megyei enök előadása

Csorba Sándor Bács-kiskun megyei polgárőr szövetség előadása

Bács-kisku megyei rendőr-főkapitány Dávid Károly előadása

Csongrád megyei RFK Skribanek Csaba előadása

Szegedi határrendészeti kirendeltség vezetője Éberhardt Gábor előadása

ORK Határrendészeti főosztály vezető Dr.Vas Gizella asszony előadása

Kelebiai határrendészeti kirendeltség vezetője Rácz Károly előadása

OPSZ Elnöke Dr.Túrós András előadása

Csongrád Megyei Kormány Hivatal vezetője B Nagy László előadása