A rendőrök és a polgárőrök mellett az utcakapitányok is erősítik Vásárhely közbiztonságát

2013.02.20 13:05
Jelenleg összesen 50-en segítik az egyenruhások munkáját. „Meg kellene nézni egy autó rendszámát, a kocsi az utcában köröz, lehet, hogy terepszemlét tart" – először ezzel kereste fel a szomszédja Hegedűs Lajost, a vásárhelyi Királyszék utcán. Így jött az ötlet annak idején, hogy a Biztonságos Vásárhely Program részeként a polgárőrök mellett további civilek is segíthetnék a rendőrség munkáját, utcakapitányok bevonásával.
A vásárhelyi specialitás – máshol SZEM, azaz Szomszédok Egymásért Mozgalom – kísérleti projektként indult 2009-ben a tarjáni városrészben, mára már a többi városrészben is jelen vannak az utcakapitányok. Legutóbb a Szabadság tér városrehabilitációs programja kapcsán tartott lakossági fórumon esett szó róluk. A mintegy 900 millió forintos beruházáshoz kapcsolódóan a városrész biztonságának erősítésére önkéntes jelentkezőket várnak utcakapitánynak.


 

Hegedűs Lajos ez elsők között lett utcakapitány Vásárhelyen. Fotó: DM/DV
Hegedűs Lajos ez elsők között lett utcakapitány Vásárhelyen.

– Az elmúlt évek alatt bebizonyosodott, hogy a civilek is tehetnek, nem is keveset a város közbiztonságáért – jegyezte meg Hegedűs Lajos. 16 évig volt önkormányzati képviselő, jelenleg fia, Zoltán is városatya, ezért jól ismeri Vásárhely közügyeit. – Korábban rendszeresen találkoztak az utcakapitányok a tarjáni olvasókörben, ahol megosztottuk egymással a tapasztalatainkat. Ezek az összejövetelek elmaradtak, de ma is gyakran beszélünk. A körzeti megbízottakkal is tartjuk a kapcsolatot, bár rendkívüli bejelentésem nem igazán volt. Figyelni viszont továbbra is figyelek – mondta a ma már nyugdíjas férfi, aki a Királyszék és a Kökény utcát tartja szemmel. Megjegyezte: szó sincs arról, hogy az utcakapitányok besúgók lennének, a szomszédok legfeljebb akkor figyelnek a másik házára, ha a gazdája nincs otthon. Cél: a gyanús idegenek kiszűrése.
18 év felett bárki jelentkezhet a Szabadság térről is utcakapitánynak, Vásárhelyen jelenleg összesen 50-en vannak. Az elmúlt években többször is sikeresen dolgoztak együtt a rendőrökkel. Nekik köszönhetően fogtak el egy autófeltörőt, aki 8 autót tört fel, de segítettek már markolólapát-tolvaj lefülelésében is – tudtuk meg Szenti Szabolcstól, a megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivőjétől.

Forrás DM.

Feltette: Magyari béla

Téma: A rendőrök és a polgárőrök mellett az utcakapitányok is erősítik Vásárhely közbiztonságát

Nincs hozzászólás.

Új hozzászólás hozzáadása