A szabadidő aktív eltöltésének, a pihenésnek egyik eszköze a csónakázás és az egyéb vízi járművek. Vízi eszközök használatának veszélyei.

2013.01.06 18:36
nyomtat
A szabadidő aktív eltöltésének, a pihenésnek egyik eszköze a csónakázás és az egyéb vízi járművek, sporteszközök igénybe vétele. Sokan indulnak útra a vízen nappal, vagy éppen éjszaka kedvenc időtöltésüknek, a horgászatnak hódolva.
 
Vízi eszközök használatának veszélyei:

Az extrém sportok kedvelői is gyakran szelik a vizet jet-ski, vagy motorcsónak segítségével. Kellő óvatosság szükséges az ismeretlen vizeken, hiszen a víz alatti, nem látható tárgyak, faágak és egyéb akadályok könnyen sérülést, a folyókon, különösen a Dunán a gyakori örvények meglepetést okozhatnak, ami igen súlyos következménnyel járhat, gyakran a vízi jármű felborulásához, fürdőzés esetén tragédiához vezethet.

Fontos, hogy a vízen tartózkodásnál (fürdőzés és vízi járművel történő közlekedés során) tartsák be a szabályokat! A vízi sporteszközök, valamint egyéb úszó eszközök, csónak használatánál el kell kerülni a kijelölt fürdőző helyeket. A fürdőzőket zavarni tilos! A vízi járművek, eszközök bérbe vétele előtt a bérlőnek nyilatkoznia kell, hogy tud-e úszni. Azok, akik nem tudnak úszni, vegyék fel a mentőmellényt. A bérbe vett vízi eszközön mentőmellény, vagy mentőpatkó elhelyezése kötelező, valamint a parttól csak 50-100 méteren belül használható. A vízi járműről vízbe ugrani tilos!

Vízi járművek (csónak) felszerelései

- Mentőmellény
- Evező
- Kötél
- Jelzőlámpa
- Horgony
- Tűzoltó készülék
- Vízmérő eszköz (Egy literes)

Viharjelzés

- Kötelező a fürdőzőknek, a vízi eszközöket használóknak és a csónakban horgászóknak a viharjelzés folyamatos figyelemmel kísérése.

- Az I. fokú viharjelzés (figyelmeztetés az elővigyázatosság betartására) - percenként negyven-ötször felvillanó sárga fényjelzés - esetén a parttól 500 méternél nagyobb távolságra tilos fürödni!

- A II. fokú viharjelzés (figyelmeztetés a fenyegető veszélyre) - percenként kilencvenszer felvillanó sárga fényjelzés - esetén fürödni tilos!

- A száraz intelmek és a soknak tűnő korlátozás a biztonságot szolgálja, míg a hirtelen cselekedet tragédiába is torkollhat!