100 X 100 Bűnmegelőzési program eredményes

2013.12.11 18:56
A polgárőr egyesületek vezetői beszámoltak a 100 X 100 bűnmegelőzési program végrehajtásának tapasztalatairól. A program keretében Ásotthalom egy db segéd-motorkerékpárt vett át az OPSZ-től, míg a Baksi polgárőrök a megyei főkapitányságtól egy gépjárművet vehettek át. A járművek nagyban hozzájárultak a program sikeres végrehajtásához.
Ásotthalom Községi Polgárőr Egyesület a 100*100 biztonság program kapcsán arról számolt be, hogy idén az első félévhez képest lényegesen csökkent a határsértők száma.
A gépjárművel több száz határsértő felderítésében és elfogásában vettek részt kül-, és belterületen egyaránt.
Polgárőr szolgálatuk mintegy 70%-a külterületen valósul meg. Ebbe tartozik az idősek segítése, melynek során a tanyagondnokkal eleget tesznek ezen feladatunknak.
A rendezvénybiztosítások, hétvégi tanyák és temetők figyelése, biztosítása folyamatos Ásotthalom területén. Az utóbbit kiemelten figyelték a novemberi hónapban a Halottak Napi ünnepekre tekintettel.
A következő évtől a taglétszámot fejleszteni, növelni szeretnék.
A Baksi Bűnmegelőzési és Vagyonvédelmi Polgárőr Egyesület tevékenysége a közterület figyelő járőr szolgálat havi átlagban 400 óra. Az iskolák környékének ellenőrzése kapcsán: ifjúságvédelmi szakemberrel kapcsolatban állnak.
Posta ellenőrzésében minden GYES és Nyugdíj, valamint egyéb kifizetéseknél 2 fő polgárőr személlyel biztosítanak. A Posta kérésére a polgárőrök kísérik a kézbesítőket.
Rendőrökkel eltöltött közös járőrszolgálat rendszeres. Helyszínbiztosítás és baleseti helyszínbiztosításban a polgárőrök maximálisan részt vesznek.
A rendőrséggel eltöltött közös szolgálati óraszámot másfélszeresére akarják növelni a következő évben. A két elhalálozott polgárőr helyett két új tag került felvételre 2013.-ban.
A havi szolgálatok számát szintén növelni tervezik.
Az egyesület elnöke elmondta, hogy a fatolvajlás 50%-kal csökkent a tavalyi évhez képest.
A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságnak segítettek elfogásban egy betöréses lopás alkalmával, ezért munkájukat elismerésben részesítette Csongrád megye rendőr-főkapitánya.
A Balástyai Polgárőr Egyesület vezetősége a napokban tárgyalta a 100x100 ( Biztonság) OPSZ. Bűnmegelőzési program helyi végrehajtását. A 2013-as évben taglétszámuk nem bővült, viszont több szervvel együttműködési megállapodást kötöttek, köztük a városi rendőrséggel, a városi önkormányzattal, postával, valamint a helyben működő vadásztársasággal.
S.O.S. telefont működtetnek, ezen túl rendszeresen látogatják az idős és tanyákon élő lakosokat.
Kistelek Rendőr Kapitánysággal együtt részt vettek a „Pusztázó” tanyaprogram végrehajtásában. Kijelenthető, hogy nőtt a lakosság bizalma a rendőrség és polgárőrség iránt – írja beszámolójában az egyesület elnöke. Rendkívüli időjárás esetén figyelő szolgálattal segítették az  önkormányzat munkáját.
A rendőrséggel történő közös járőrözések száma nőtt, az előző évhez képest a duplájára.
A helyi általános iskola rendezvényein jelen vannak, alkalmanként a gyermekeknek közbiztonsági előadásokat, vetélkedőket szerveznek és sikeres évet tudhat maga mögött a „Bence Közlekedik” helyi programjuk is.
Dóc község területén jelenleg polgárőr egyesület nem működik, így közigazgatási területükön is Balástya végzi a járőrszolgálatot.
A Kiskundorozsmai Polgárőr Egyesület bűnmegelőző, figyelő járőr szolgálatait rendszeresen nappal, este és az éjszakai órákban végzik. Működtetnek SZEM mozgalmat. Három db polgárőr feliratú autó látható Dorozsmán napközben. Ezzel egyben megvalósították a „LÁTHATÓ” polgárőrséget, mely jelentős befolyással van a lakosság biztonság érzetére.
A helyi Dorozsmai Napló című újságban rendszeresen megjelentetik a polgárőrség ügyeletének nappal is hívható számát, a körzeti megbízottak mobiltelefon számát, illetve fogadóóráit a kisebb bűnesetek, vagy gyanús jelenségek jelzésére.
Rendszeresen figyelik a posta épületét és működtetik a tanyai „Civil Hírláncot” a szociálisan nehéz helyzetben lévők jelzésére a Családsegítő Házzal való együttműködésben.
Segítettek a szociálisan nehéz helyzetben lévők felkutatásában, fogyatékkal élők gondnokság alá helyezésében, szociális otthoni elhelyezésben, illetve figyelnek a családon belüli erőszakkal kapcsolatos jelzésekre egyaránt. Továbbá környezetvédelmi figyelő és jelző szolgálatokat láttak el. Tevékenységük nyomán javult Dorozsma közbiztonsága jó szinten van a lakosság biztonságérzete.
A Zákányszéki Polgárőr Egyesület az indított 100X100 programot követően felvételre került 2 fő az egyesülethez.
A Zákányszék közrend, közbiztonsága érdekében az összes polgárőr szolgálatnak több mint 15%-át  a külterületen élő magányos idősek látogatására, védelmére fordította a szervezet.
Fokozták a mezőőrrel történő közös szolgálatot és a település további javítása érdekében fokozni kívánják ezt, valamint tovább fokozzák a magányos, valamint a külterületeken élő idős személyek védelmét is
Forrás Magyari Béla sajtóreferens

Téma: 100 X 100 Bűnmegelőzési program eredményei

north face jacket

pcqmnhkvd@gmail.com | 2014.12.03

canada goose outlet

pcqmnhkvd@gmail.com | 2014.12.02

Új hozzászólás hozzáadása