250 X 100 "Biztonság" porogram indító konferencia Budapesten

2014.09.21 15:49
Az Országos Polgárőr Szövetség, az Országos Rendőr-főkapitányság és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács kiemelt, bűnmegelőzési mintaprogramja került kibővítésre szombat délelőtt megtartott konferencián, Budapesten.

A 2013-ban elindított „100x100 Biztonság” mintaprogram fő céljai a lakosság szubjektív biztonságérzetének növelése és a jogsértések számának csökkentése volt. A 2013-ban megtartott fórumokon a részt vevők egyértelműen jelezték, hogy a program sikeres és a polgárőrség együttműködése a társzervekkel kiváló.  
A környezeti illetve a társadalmi bűnmegelőzés nemzetközi és magyarországi „jó gyakorlatait” figyelembe véve, a Belügyminisztérium, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács és más együttműködési partnereink – kiemelten a rendőrség és az önkormányzatok – kérései, iránymutatásai alapján az Országos Polgárőr Szövetség rendszeresen meghirdet és eredményesen végrehajt bűnmegelőzési programokat.
2014-ben az eddigi eredményes munkának, és kiemelt támogatásoknak köszönhetően, az Országos Polgárőr Szövetség, az Országos Rendőr-főkapitányság és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács újabb 150 települést von be, így a bűnmegelőzési mintaprogram „250x100Biztonság” néven folytatódik tovább.
Dr. Túrós András az Országos Polgárőr Szövetség elnöke elmondta, hogy a polgárőr egyesületek és a helyhatóságok együttműködése nagymértékben javult és megemlítette, hogy elégedettek a rendőrök és a polgárőrök közös szolgálatában eltöltött óraszámokkal is. Az újonnan bevont 150 település kiválasztásával kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a kiválasztás során megvizsgálták a település elhelyezkedését, az ott mért biztonságérzetet és a lakosság életkor szerinti megoszlását is figyelembe vették.
 
 
Dr. Hatala József a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke kiemelte, hogy lehetőség szerint részese lehet a programnak a családok és az egyének. A bűnözés elleni küzdelemben szükség van a társadalom szereplőire, az önkormányzatokra, egyházakra és a civil szervezetekre, gazdasági szereplőkre és végső soron az állampolgárokra. A bűnmegelőzési munka során nélkülözhetetlen a polgárőr egyesületek munkája. Az elkövetkező időben a megalkotott stratégia alapján kell a munkát végezni.
 
 
Tasnádi László a Belügyminisztérium államtitkára beszédében megköszönte az Országos Polgárőr Szövetség polgárőreinek az önkéntes munkáját. Hangsúlyozta, hogy a polgárőrség munkájában a rendőrséggel kialakított együttműködés az egyik legfontosabb, ennek volt mintapéldája a 100x100 elnevezésű mintaprogram, amely jó gyakorlatnak minősült. Hozzátette: a kormány támogatja a programot, és a polgárőrség idén további 200 millió forinttámogatást kap.
 
 
Papp Károly altábornagy, országos rendőrfőkapitány a rendezvényen azt mondta, kétségekkel és kérdőjelekkel indult el a program, de több regionális fórum után látszott: "telitalálat" volt, és folytatni kell. Fontosnak nevezte, hogy a rendőrség az önkormányzatok álláspontját is figyelembe veszi, és hangsúlyozta: a települések egyedi helyzetére egyedi válaszokat kell adni és közösen kell kidolgozni a programokat. A 250x100 program 2015 végéig tart.
 
 
A „250x100 Biztonság” polgárőr program célja a lakosság biztonságérzetét hangsúlyozottan figyelembe vevő, az átlagtól eltérő közbiztonsági kihívásokkal rendelkező településeken (településrészeken) megvalósítható (megvalósítandó) középtávú polgárőr cselekvési célok, illetve prioritások kijelölése, a végrehajtás módjainak meghatározása, kiemelt támogatása és a fejlesztés folyamatos biztosításával hozzájárulni az életminőséget javító közbiztonság fenntartásához. Az Országos Polgárőr Szövetség, a megyei szövetségek és egyesületek hatékony közösségformáló, közbiztonságot fenntartó, biztonságérzetet javító programjainak gyakorlati eredményeivel hozzájárulni az egyenlőtlenségek felszámolásához, a társadalomban elfogadott normák, viselkedési szabályok megismertetéséhez és elfogadtatásához, valamint a polgárőrség népszerűsítése, elismertségének fokozása, a polgárőr egyesületek számának és létszámának növelése.

 

A „250 x 100 Biztonság” programban Csongrád megyében az alábbi települések és polgárőr egyesületek szerepelnek benne, illetve zajlik e mintaprogram.

 

Ásotthalom, Szeged-Kiskundorozsma, Baks, Balástya-Dóc, Zákányszék, Csanytelek, Hódmezővásárhely, Királyhegyes, Röszke, Mórahalom.

Forrás Hladon Sándor, Magyari Béla
Kép Magyari Béla