300x100 Biztonsági munkaértekezlet Csongrád megyében

2017.03.05 22:11

 A Csongrád Megyei Polgárőr Szövetség elnöksége és a programban érintett települések  polgárőr egyesület vezetői valamit a Szegedi, Makói és Kisteleki Rendőrkapitányságok vezetői   2017. március 3-án tartották meg a ”300x100 Biztonság” mintaprogram értékelését Röszkén a polgárőrség székházában.

A rendezvényt Batiz István a Megyei Szövetség elnöke nyitotta meg, aki köszöntötte a meghívott települések képviselőit, a rendőrkapitányságok vezetőit és a polgárőr egyesületek vezetőit.

A polgárőrség kiemelt bűnmegelőzési mintaprogramja „100x100 Biztonság” elnevezéssel indult 2013-ban, amelyhez 2014-ben 150, 2016-ban pedig további 50 település is csatlakozott.  Az országos program célja a lakosság szubjektív biztonságérzetét hangsúlyozottan figyelembe vevő, az átlagtól eltérő közbiztonsági kihívásokkal rendelkező településeken megvalósítható középtávú polgárőr cselekvési célok, illetve prioritások kijelölése. A végrehajtás módjainak meghatározása, kiemelt támogatása és a fejlesztés folyamatos biztosításával hozzájárulni az életminőséget javító közbiztonság fenntartásához - mondta el Batiz István elnök bevezetőjében.

 Batiz István, a Csongrád Megyei Polgárőr Szövetség elnöke beszámolt arról, hogy a programnak köszönhetően a kiemelt feladat megvalósult, miszerint a megyében hatékony polgárőrség működik. Az együttműködés a rendőrség, polgárőrség és az önkormányzat között jó. Ennek legjobb példája, hogy legtöbb helyen a polgárőrök a rendőrökkel,  a település közbiztonságának javítása érdekében  együtt láthatnak el szolgálatot. Véleménye szerint ez az együttműködés példaértékű. Persze akad egy két település ahol ez akadozva működik.

Elsőként tájékoztatást adott Borbásné Márki Márta polgármester asszony a Röszkei településről és a Polgárőr Egyesület tagjainak munkájáról, a programban való szerepvállalásukról és az önkormányzattal való együttműködésről. Kiemelte, hogy véleménye szerint nagyon jól működik a településen a polgárőrség, az önkormányzattal kiválló a kapcsolatuk és sokat dolgoznak a lakosság szubjektív biztonságérzetének javításán is.

Szót kért Balástya község alpolgármestere Juhász Jenő és Batancs Erika a Mórahalom város  képviseletében. Kiemelték, hogy a „300x100 Biztonság” program a közbiztonság biztosításában betöltötte küldetését, amiért létrehozták. A polgárőrség számára is segítség volt, jobban tudták szervezni a szolgálatukat és közös szolgálatot láttak el sokszor a rendőrséggel közösen a közbiztonság javítása érdekében. A bűncselekmények száma is csökkent az előző évekhez viszonyítva.

Ez után Zélity László rendőr ezredes, a Szegedi Rendőrkapitányság vezetője tájékoztatta a jelenlévőket, a „300x100 Biztonság” elnevezésű program elmúlt időszakban végrehajtott feladatairól. Többek között elmondta, hogy az Országos Redőr-főkapitány a Csongrád Megye közbiztonságát kiválóra értékelte a munkaértekezletükön. Az a véleménye, hogy a polgárőrök és az önkormányzatok munkája benne van ebben az értékelésben. A rendőrök a polgárőrség tagjainak segítettek abban, hogy a jogsértések esetén szükséges feladataikat késedelem nélkül, szakszerűen lássák el. Az elmúlt időszakban mind eszközök, mind tapasztalatok szerzésének lehetőségével igyekeztek minél felkészültebbé tenni a polgárőrség tagjait. Véleménye szerint a program jól működött, célját elérte, a lakosság szubjektív biztonságérzete javult. Köszöni a polgárőrök munkáját és arra kérte a jelen levő polgárőr vezetőket, hogy tolmácsolják ezt az otthoni polgárőröknek is. 

Ez után Palicz András r. ezredes, a  Makó  Rendőrkapitányság vezetője és Szabó Zsolt r. alezredes, a Kistelek Rendőrkapitányság vezetője tájékoztatta az értekezletet a bűncselekmény alakulásáról kapitánysági területnek megfelelően. A rendőrkapitányság vezetői arról tájékoztatták a jelenlevőket, hogy 2010 óta folyamatosan csökkent a bűncselekmények száma, ami természetesen köszönhető a polgárőrségek munkájának is. Mind két kapitányságvezető, megköszönte a polgárőrök munkáját a teljes személyi állomány nevében és a jövőben is számítanak segítségükre.

Majd a programban résztvevő egyesületi vezetők is a helyi sajátosságnak megfelelően elmondták, hogy milyen feladatokat oldottak meg a szolgálat ellátás során. A határ menti egyesületi vezetők kihangsúlyozták, hogy a migrációból adódó feladat nagyon sok plusz feladatot jelentett számukra, amelyet rendőrséggel együttműködve oldottak meg. Megrősítették, hogy hasznos volt a program, mert egyrészt plusztámogatást is kaptak, ami természetesen többlet feladatvállalást is jelentett. Azon dolgoztak, hogy a lakosság szubjektív biztonság érzete javuljon a településeken. A polgárőr vezetők kihangsúlyozták, hogy az életminőséget javító közbiztonság fenntartásához hozzá járultak a szolgálat ellátásával is. Elmondták, hogy a programnak köszönhetően kaptak kerékpárokat, segéd motorkerékpárokat és jól láthatósági mellényeket, ami a jelentősen javította a szolgálat ellátás feltételeit is.  

Fotó és forrás Magyari Béla

A fotók megnézhetők a képre kattintással