Alapképzés és továbbképzés a polgárőröknek Mórahalmon

2014.12.03 13:48
A polgárőrség elnöksége nagy hangsúlyt fektet a szakmatudatos, képzett, segítőkész állomány megerősítéséhez. Ezért a Csongrád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetsége közreműködésével a Mórahalmi Önvédelmi Egylet (Polgárőrség) képzést szervezett az újonnan a soraiba lépett és a már képzett polgárőrök szakmai felkészítésére, oktatására.

A képzés, 2014. november 28. (péntek) - 16:00 – 20:00-ig került megrendezésre Mórahalmon, az Aranyszöm Rendezvényházban.
Az oktatáson nagy létszámban jelentek meg a térségi polgárőr egyesületek vezetői, tagjai, összesen 110 fő. A megjelentek számából is tükröződik, hogy mindenki saját érdekének tekintette, hogy kellő mélységben megismerje a szakmai elvárásokat, illetve készség szintjén tudja azokat elsajátítani, alkalmazni.
A megyei elnökség a képzésre meghívta a szegedi rendőrkapitányt és a határrendészeti kirendeltség vezetőjét és természetesen a helyi polgármestert.

 
Batíz István elnök úr megnyitója és köszöntője után Horváth Roland r. százados a Szegedi Rendőrkapitányság Közrendvédelmi Osztály osztályvezető helyettese beszélt a rendőrség és a polgárőrség együttműködéséről, említést tett az együttműködés tartalmi elemeiről.
Simon Attila r. őrnagy, a Szegedi Határrendészeti Kirendeltség kiemelt főreferense ismertette a határrendészet általános feladatait. Beszámolt az óriási erőfeszítéseket igénylő migrációs helyzetről és köszönte a polgárőrség áldozatos közreműködését, együttműködését a helyzethez való érzékenységét.
Nógrádi Zoltán polgármester úr méltatta a polgárőrség munkáját és beszélt a szervezet közreműködésének fontosságáról az önkormányzatok mindennapjaiban.
Ő is kitért a térség migrációs nehézségeire és megoldási lehetőségekre:
- a lakosság tűrőképességének végességéről tett említést, hogy egyre nehezebben tolerálják a bevándorlók tömeges áradatát, a veteményesek összejárkálását, rongálását,
- lassan kezelhetetlenné váló meg növekedett szemét mennyiségről,
- az ORFK részéről ígéretet kapott újabb kamera rendszer kiépítéséről,
- valamint kérte, hogy Túrós elnök úr jöjjön le a térségbe, győződjön meg személyesen erről a problémáról, üljön le az érintett polgárőrvezetőkkel és beszéljék át a helyzetet, a meg növekedett többletmunkát és a többletkiadás megoldási lehetőségeit.
Ezek után Batiz István elnök úr tartotta meg szakmai oktatását és ismertette a polgárőr törvényt. Végezetül Szemesi Szilveszter az etikai szabályzat főbb elemeiről beszélt.
Az előadások végén a megjelentek feladatlap kitöltésével adtak számot az elhangzottak után rögzült tudásukról. A feladatlapok értékelése után minden résztvevő átvehette az eredményesen elvégzett szakmai alapfelkészítésről a tanúsítványát. A fenti vizsga teszi lehetővé, hogy közterületi szolgálatot lássanak el a polgárőrök, valamit az új tagok részére igazolvánnyal történő ellátást is.
A jó hangulatú, kötetlen képzés feszültségeit a mórahalmi polgárőrség tagjai szendviccsel, üdítővel és kávéval, az ásotthalmi polgárőrség pedig apró süteménnyel igyekezett oldani.
Forrás és kép: Kovácsné Vadászi Erika Mórahalmi Önvédelmi Egylet (Polgárőrség) Egyesület elnöke
Feltette: Magyari Béla
A cikkhez tartozó képek