Ásotthalmi polgárőrség: 15 év a lakosság szolgálatában

2013.03.23 16:23
   Az Ásotthalmi Községi Polgárőr Egyesület március 22-én tartotta éves beszámoló és ünnepi közgyűlését az Ásotthalmi Művelődési Házban. Ez alkalommal az egyesület fennállásának 15-dik  évfordulóját is ünnepelték. A művelődési ház igazgatója, Kovács-Tanács Istvánné köszöntötte a megjelent vendégeket, támogatókat, polgárőr tagokat és hozzátartozóikat. Megemlékezett a tizenhárom tagú  polgárőrség megalakulásáról, elismeréssel szólt az alapító tagokról, akik ma is aktívan részt vesznek az egyesület munkájában.
Az ünnepi közgyűlésen megjelent Batiz István, a Csongrád Megyei Polgárőr Szövetség elnöke, Petró Ferenc polgármester, Zélity László r. ezredes, Szeged Megyei Jogú Város Rendőrkapitányság vezetője, Szőlősi Zoltán r. alezredes, a Szegedi Határrendészeti Kirendeltség munkatársa és Magyari Béla, a Csongrád Megyei Polgárőr Szövetség tiszteletbeli elnöke.
Elsőként Petró Ferenc polgármester mondott ünnepi köszöntőt. Kiemelte, hogy Ásotthalom közbiztonsága stabil, amely három pilléren alapul: a rendőrségen, határrendészeten és a polgárőrségen. Az elmúlt időszak arról tanúskodik, hogy a három szervezet és az önkormányzat összefogott, megpróbáltak együtt gondolkodni a közbiztonság érdekében. A polgármester hangsúlyozta: ezen az ünnepen, amikor a polgárőrséget ünnepelik, köszönetet kell mondani minden résztvevőnek, illetve az alapító tagoknak. De azt is tudni kell, ez a munka csak közös összefogással lehet eredményes. Végül megköszönte a három testület fáradozását annak érdekében, hogy lakosság félelem nélkül, biztonságban érezhesse magát. 
Pőcze Levente egyesületi elnök méltatta az elmúlt 15 év munkáját. Emlékeztette az egybegyűlteket, hogy a lakosság igénye alapján jött létre a polgárőrség, mivel a községben elszaporodtak a lopások és a garázdaság. Az elnök kiemelte, hogy legfőbb céljuk ma is a lakosság szolgálata, közreműködés Ásotthalom közbiztonságának megőrzésében. A szolgálati gépjárművükkel sok kilométert és sok órát töltöttek szolgálatban. Nemrég kaptak az önkormányzattól egy új Niva terepjárót, amit felszereltek gépjármű azonosító műszerrel és URH rádióval. Fő feladatuk volt a közterületi szolgálat, a SZEM mozgalom megszervezése, az illegális határátlépők jelzése a határrendészetnek, esetleges elfogásukhoz is gyakran segítséget nyújtottak. Nagy gondot fordítottak a környezetvédelmi feladatok végzésére. A tanyaprogram keretében bekapcsolódtak a külterületen élő emberek gyógyszer és élelemmel történő ellátásába. Segítették a posta dolgozóit a nyugdíj kifizetések alkalmával, tanév kezdetén pedig a tanulók biztonságos közlekedését. Halottak napja környékén a temetőben fokozott ellenőrzést tartottak. Pőcze Levente felhívta a figyelmet arra is, hogy a 2012. évi szolgálati teljesítmények igazolják: az egyesület jól látta el feladatait, elnyerték a lakosság bizalmát, amelyért mindenki köszönetet érdemel.
Az egyesület új alapszabályt alkotott, a rendőrséggel megújították együttműködésüket, és jó a kapcsolatuk az önkormányzattal. Beszerezték az új igazolványokat is, majd kiemelte, hogy az egyesület az OPSZ-től megkapta az „Év Polgárőr Egyesülete” kitüntető címet.
Az elmúlt esztendőben a rendőrséggel közös szolgálat összesen 290 órát tett ki. Önállóan összesen 5163 órában láttak el szolgálatot. A szolgálati gépjárművel összesen 15461 km-t tettek meg. Az elnök ezután a 2013 évi feladatokat ismertette.
 
A beszámolót követően Zélity László kapitányság-vezető köszöntötte a 15 éves Ásotthalmi Polgárőr Egyesületet. Kiemelte, hogy rendőrként nagyon jó volt hallgatni a település polgármesterét és polgárőrvezetőjét, hogy Ásotthalom közbiztonságát jónak értékelik, hisz a rendőrség véleménye is hasonló.  Az nagyon jó, hogy a település közbiztonsága évek óta szilárd. De ennek ellenére meg kell említeni az illegális migrációt, amely irritálja a lakosságot. Szerencsére a polgárőrség ezen a településen nagyon jól működik ennek köszönhető, hogy elnyerték az OPSZ kitüntetést, amelyhez gratulált az egyesület tagságának. Külön kifejezte gratulációját a 13 alapító tagnak, hogy az egyesületet a mai napig eredményesen működtetik.
Batiz István megyei elnök szintén elismeréssel szólt a 15 éves egyesület tevékenységéről, régi és új tagjairól. Rámutatott arra, hogy ezt a  társadalmi munkát csak elkötelezettségből lehet végezni. Az egyesület nagy kihívásnak volt kitéve a törvényi változásból adódóan is, de ennek az elsők között tett eleget. Hangsúlyozta: a feladatok döntő többségét az illegális migráció elleni harc teszi ki. A megyei polgárőrség elnöke ezután ismertette a 2013 évi feladatokat, majd gratulált 13 alapító tagnak és a kitüntető címhez és további jó munkát kívánt.
Szőlősi Zoltán, a határrendészet munkatársa a kirendeltség vezetőjének üdvözletét tolmácsolta. Megköszönte a polgárőrök áldozatos munkáját, amit a közbiztonság érdekében tettek és a jövőben tenni fognak. A migráció szerepe ugyan megnőtt a térségben, de az emberek békés szándékkal jönnek hazánkba. A hozzászólást követően a helyi Kis Ferenc Általános Iskola dolgozói adtak színvonalas ünnepi műsort, ezzel köszöntötték a polgárőröket.
Az ünnepi ülés további részében a polgármester és a megyei szövetség elnöke elismeréseket adott át több polgárőrnek. A település közbiztonságának erősítéséért emléklapot kapott: Horváth Nóra, Pőcze Leventéné, Pataki Imre. Ásotthalom közbiztonságáért emlékplakettet vehetett át: Balog Gábor, Német Mihály, Gál József, Horvát János, Móri József, Murvai Zsigmond, Pőcze Levente. Az „OPSZ 15 éves szolgálatáért” emléklapot érdemelte ki: Gál József, Murvai Zsigmond, Balog Gábor és Pőcze Levente. Emléklapot kapott 15 éves tevékenységéért az egyesület is.

Forrás Magyari Béla

Képgaléria

Ásotthami Polgárőr Egyesület 15 éves ünnepe 2013.03.22
 
 

Téma: Ásotthalmi polgárőrség: 15 év a lakosság szolgálatában

Gratuláció

Magyari Béla | 2013.03.27

Kedves Ásotthalmi polgárőrök!
Az ünnepi közgyűlésetek nagyon színvonalas rendezvény volt. A műsor nagyon tetszett, köszönet az előadóknak érte. Gratulálok a közösségnek és köszönjük szépen a meghívást.
Magyari Béla CSMPSZ tiszteletbeli elnöke

Új hozzászólás hozzáadása