Az Országos Polgárőr Szövetség elnökségi ülést tartott Budapesten 2013.02.22- én

2013.02.23 22:20
OPSZ elnökségi ülésen dr. Túrós András és Papp Károly (fotó: Sebestyén Jenő)Az Országos Polgárőr Szövetség 2013. február 22-én elnökségi ülést tartott Budapesten, mely alkalmával bemutatkozott a polgárőrség elnökségének Papp Károly országos rendőrfőkapitány, aki hosszú évek óta maga is polgárőr.
2013 - A POLGÁRŐRSÉG ÉS A RENDŐRSÉG KÖZÖS MUNKÁJÁNAK KIEMELT ÉVE
Papp Károly értékelte a 2012-es év történéseit. Az elmúlt év vonatkozásában a polgárok szubjektív biztonságérzetét befolyásoló bűncselekmény csoportok - személy elleni és vagyon elleni bűncselekmények csökkenő tendenciát mutattak. Nagyon egyszerű az a feladatsor, amire fókuszálni kell 2013-ban: kiemelt hangsúlyt kell fektetni a szubjektív biztonságérzetet befolyásoló bűncselekmények felderítésére, a személy elleni erőszakos bűncselekmények, a vagyon elleni bűncselekményeken belül a lopások, betöréses lopások, gépkocsi lopások, gépkocsi feltörések, rablások, és a közterülethez kapcsolódó erőszakos félelemkeltő bűnözéssel szemben sokkal hatékonyabban kell fellépni, mert a rendőr a tisztességes polgárért van. A főkapitány fontosnak tartja a párbeszédet a rendőrség és a polgárőrség részéről az önkormányzatokkal, civil szervezetekkel a bizalmi viszony kialakításának érdekében. A közterületi összehangoló értekezletekbe a polgárőrséget is bevonja a rendőrség, így a rendőri és polgárőri szolgálatot még intenzívebben össze fogják hangolni.
Együttműködést, konstruktivitást a rendőrök munkájának támogatását kérte a polgárőrség részéről, ahogy az elmúlt években is. Nagy jelentőséget tulajdonít az összehangolt rendőr-polgárőr munkának és közös kommunikációnak, mely jelenleg is kitűnően működik. A rendőrség továbbra is stratégiai partnerként tekint a polgárőrségre - 2013. évi tevékenységével összefüggésben a fontosabb feladatok között említette a bűnmegelőzés további erősítését, a rendőrséggel közös szolgálatellátás fejlesztését, a közlekedésbiztonság javítását, valamint az időskorúak kiemelt védelmét. Végezetül kiemelte, fontos hogy a rendőrök és a polgárőrök együtt próbáljanak tenni annak érdekében, hogy minden magyar polgár jobban érezze magát ebben az országban, nagyobb közrendet és közbiztonságot érezzen.
Dr. Túrós András, az OPSZ elnöke kihangsúlyozta, hogy Magyarország közbiztonságának kulcsa az országos rendőrfőkapitány kezében van. Világos közbiztonsági programjával teljes mértékben egyetért. A főkapitány úr által ismertetett feladatokban a polgárőröknek továbbra is ki kell venni a részüket, még összehangoltabb együttműködések kialakítása révén. Ennek tükrében jó lesz a polgárőröknek is a közbiztonsági területen, a bűnmegelőzés területén dolgozni emelte ki az elnök, megköszönve Papp Károly r. vezérőrnagy szavait és azt az interaktív párbeszédet, melyre lehetőség nyílt a megyei elnökök és a főkapitány között. A két szervezet áttekinti az ORFK és az OPSZ közti együttműködési megállapodást, mely a júniusi polgárőr nap keretén belül megújításra, kiegészítésre kerül. Az idei év a közös munka kiemelt éve lesz.
Az elnökség megtárgyalta még a kiadott napirendet, többek között, az OPSZ 2012 évi beszámolóját, tudomásul vette a felügyelő bizottság és az etikai bizottság tájékoztatását. Megszavazták a megyék költségelosztását és járási koordinátor rendszerbe állítását valamint az OPSZ Tudományos Tanács összetételét. Így döntöttek arról is, hogy 2013. június 29-én Pannonhalmán tartják meg az Országos Polgárőr Napot. A szavazás eredményeként Pannonhalma tizenhat szavazatot kapott, míg a versenyben levő Békés hatot, és Komló kettőt.
A megyénk húsz millió ft támogatást kap 2013- ban, ebből az egyesületek támogatására 16,2 millió ft fordítható. Az egyesület akkor támogatható, és pályázhat a megyei szövetség felé, ha a törvényi, pályázati feltételeknek megfelel.
 

Téma: Az Országos Polgárőr Szövetség elnökségi ülést tartott Budapesten 2013.02.22- én

Nincs hozzászólás.

Új hozzászólás hozzáadása