Az Országos Polgárőr Ifjúsági Tábor Békésen

2014.06.30 15:14

Az Országos Polgárőr Ifjúsági Tábor 2014. június 23-28-ig került megrendezésre. Az ország több pontjáról érkeztek fiatalok Békés-Dánfokra, Békés megyébe.

 

 

A táborlakók 8 órától érkeztek a Dánfoki üdülőközpontba Békés, Tolna, Zala, Vas, Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Pest, Somogy, Heves megyéből és Budapestről. Amikor mindenki megérkezett a táborlakók megkapták a szobájukat, ahol mindenki összeismerkedett a másik megyéből érkezett kollégáival. A tábort a délutáni órákban megnyitották, ami egy gyors létszám ellenőrzéssel kezdődött.

Horváth Róbert, az Országos Polgárőr Szövetség (továbbá: OPSZ) ifjúsági, sport és karitatív alelnöke, az OPIT főszervezője köszöntötte a táborozókat és felvezette a tábor házirendjét és a programokat. Felkérte Kiss Viktóriát, az ifjúsági tagozat elnökét, hogy mutassa be a tábori csoportvezetőket, akik név szerint Joó Tamás, Orcsik Attila és Dévai András.

Horváth Róbert bemutatta Gyarmati Sándort, az OPIT házigazdáját, a Békés Megyei Polgárőr Szövetség elnökét, aki szintén köszöntötte a táborozókat. Megkérte a táborlakókat, hogy tartsák be a házirendet, illetve tanuljanak is. Az OPIT házigazdája bemutatta Békés városát. Gyarmati Sándor jó tanulást és jó szórakozást kívánt az OPIT-on résztvevő polgárőröknek és leendő polgárőröknek.  

Az Ifjúsági tábor második napján megkezdődtek az oktatások. Polgárőr szolgálat különös eseteivel, a jogos védelemi helyzetekkel és katasztrófavédelmi alapismerettel bővíthették tudásukat a táborlakók. Polgárőr szolgálat különös eseteiről Horváth Róbert, a jogos védelmi helyzetekről Bátkai Miklós rendőr alezredes, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság (továbbá: BMRFK) Bűnmegelőzési Osztályáról és a katasztrófavédelmi alapismereti órát Lipták István, katasztrófavédelmi alezredes tartották.  

A szerdai napon Telekné Furák Mónika rendőr alezredes a BMRFK Bűnmegelőzési Osztályvezetője tartott előadást a bűnmegelőzésről, a kábítószer ellenes világnapról, családon belüli erőszakról, ifjúság-védelemről, kábítószer-megelőzésről, becsületsértésről és rágalmazásról. Ezután Kiss Viktória, az OPSZ ifjúsági tagozatának elnöke beszélt a járőr versenyről. Az eső miatt a keddi és szerdai napon a délutáni órákban szabad foglalkozás volt, így sok idő volt arra, hogy a táborlakók megismerjék egymást.

Csütörtökön reggel szintén oktatással kezdődött a nap. Ezen a napon a médiával és a polgárőrség és a rendőrség közötti együttműködéssel kapcsolatban voltak az oktatások. Az OPSZ sajtó kommunikációjáról Lőwinger Zoltán, az együttműködésről Gyulai András rendőr alezredes, a BMRFK Rendészeti Igazgatóság Közrendvédelmi Osztályának osztályvezető-helyettese tartott előadást és kommunikációs tréninget tartott a Rádió P élő adásban.

Délután a fiatalok fórumon vettek részt, ahol az OPSZ elnöksége is részt vett. A táborlakók kérdéseket tehettek fel, amikre megkapták a válaszokat az elnökségi tagoktól.

A pénteki nap az I. Országos Polgárőr Sportnapról szólt. A járőr versenyt és a kispályás labdarúgó versenyt szervezték meg. A járőr versenyt Vas megye csapata nyerte, a labdarugó versenyt pedig Fejér megye csapata.

A délután folyamán a tábort lezárták, kihirdették az OPIT szépe címeket. Megköszönték a táborlakóknak az egész hetet. Nagy tapsot kaptak a vezetők, akik nélkül ez soha nem jöhetett volna létre. Köszönetet kaptak a tábor csoportvezetői is, akik minden körülmények között talpon voltak és a táborlakók számíthattak rájuk. Minden nap zenés esttel tért véget, ahol a fiatalok jól érezték magukat.

Összességében ez a hét a táborozóknak is jó volt és a táborvezetőknek is. Sok új ismeretség, barátság alakult ki. Mindenki szép emlékekkel térhetett haza.

 

Forrás és kép opsz

Feltette Magyari Béla