Az Országos Polgárőr Szövetség azonnali segítsége

2015.02.13 14:55
Nógrádi Zoltán polgármester meghívására február 12-én Mórahalomra látogatott dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke, aki a hazánk déli határszakaszán kialakult migrációs helyzetről tájékozódott személyesen a helyszínen.

A szövetség elnöke az országos híradásokban is mind gyakrabban helyet kapó határ menti állapotok kapcsán elsősorban a polgárőröket érintő feladatokról és a migrációs helyzet kezelésében betöltött szerepükről igyekezett képet kapni.

A járásközponton kívül további két érintett település – Röszke és Zákányszék – polgármesterei és polgárőrei számoltak be tapasztalataikról. A tanácskozáson Nógrádi Zoltán, mórahalmi városvezető helyzetértékelését követően a jelen lévő polgármesterek megosztották dr. Túrós Andrással saját településeik gyakorlatát, és elmondták, az önkormányzatok hogyan támogatják a helyi polgárőrséget, illetve felvázolták elképzeléseiket arról, hogyan lehetne még hatékonyabbá tenni munkájukat.

Nógrádi Zoltán Mórahalom polgármestere arra kérte a szövetség elnökét, dr. Túrós Andrást, hogy a szövetség lehetőségei mentén az erkölcsi elismerés mellett anyagilag is támogassa az érintett homokháti települések polgárőreit megnövekedett feladataik ellátása érdekében.

A szövetség elnöke meghallgatta a polgárőr vezetőket is, akik főként az utóbbi időszak migrációval és külföldi munkavállalókkal kapcsolatos többletteendőiről számoltak be neki.

Túrós András a találkozót követően kiemelte: örömmel vette tudomásul, hogy a helyi polgárőrök mindenütt a jogszabályoknak megfelelően tevékenykednek és kiemelkedően jó a kapcsolatuk a hivatalos rendvédelmi szervek – rendőrség, határőrség – munkatársaival. Hangsúlyozta: a gyakran nem könnyű, nagy felelősséggel és időnként veszéllyel is járó többletmunkák erkölcsi és anyagi elismerésre méltók.
Az Országos Polgárőr Szövetség elnöke a migrációs helyzet kezeléséhez azonnali segítségként új polgárőr-gépjárművet ígért Röszkének, a négy homokháti településnek (Mórahalom, Ásotthalom, Röszke, Zákányszék) pedig összesen kétmillió forintot, amit településméret, lakosságszám és a feladatok mennyisége alapján oszthatnak szét az önkormányzatok.

Forrás: www.morahalom.hu
Feltette: Magyari Béla