BALÁSTYAI POLGÁRŐRSÉG KÖZELMÚLT BÉLI ESEMÉNYEI

2014.10.16 23:05
A Csongrád Megyei Polgárőr Szövetség szervezésében 2014. augusztus 16-án 10 fővel részt vettünk a Tiszaszigeten rendezett megyei polgárőr napon. E rendezvényen a megyei elnökség két tagunkat részesített tárgyjutalomban és elismerő oklevéllel kiváló polgárőr munkájáért, Boldizsár Ferenc és Mucsi István polgárőröket.
Ezúton is szeretném megköszönni id. Gombos Pál és Csománé Veszelka Anikó virágkertészeknek a rendezvényre támogatásként adott virágokat!
Ez év júliusi képviselőtestületi ülésen számot adtunk az elmúlt másfél évben végzett munkáról, itt értékeltük az önkormányzat és az egyesület együtt működési megállapodásában foglaltak végrehajtását. Kéréssel fordultam a testülethez, hogy a körzeti megbízotti iroda (amit mi is használunk) kerítése újuljon meg és kerüljön rá egy hirdetőszekrény, ahol a lakosságot érintő polgárőr és rendőrségi információkat és tájékoztatókat ki tudjuk helyezni.
Augusztus 26-án a körzeti megbízottakkal közösen folytattuk a pusztázó tanyaprogramot, amit polgárőrségünk önállóan is rendszeresen végez Balástyán.

Megváltozott a világ, meg kell tanítanunk az idős embereknek, hogy zárják az ajtót, a kaput, hogyan védjék meg vagyonukat és saját biztonságukat. Ez az egyik legnemesebb polgárőr feladat. Fontosnak tartjuk, hogy még sűrűbbé, rendszeresebbé tegyük a tanyajárást. „Külterületek biztonsága 2014-2015.” Országos programnak megfelelően kiemelt feladatunk a bűnmegelőzés.
Balástyán a civil hírlánc működik. Rendszeresen tartjuk a kapcsolatot a Kisteleki Rendőrkapitánysággal, a körzeti megbízottakkal, önkormányzattal, a tanyagondnokkal, postával és vadőrökkel. Azt tapasztaljuk, hogy a lakosság problémáival elsősorban a polgárőrséget hívja. Ezért telefonszámunk (+36304566453) éjjel-nappal hívható!
A Kisteleki Rendőrkapitánysággal és a körzeti megbízottakkal példaértékű a kapcsolatunk, melyet az alábbi eset is bizonyít:
2014. 09. 20-án az esti órákban a körzeti megbízottak arról tájékoztatták a polgárőr egyesületet, hogy Laczkó István helyi vállalkozótól eltulajdonítottak egy Stihl típusú motoros láncfűrészt. A bűncselekmény feltételezett elkövetője egy román férfi volt, akiről a körzeti megbízottak pontos személyleírást közöltek. A tájékoztatást követő 10 percen belül a személyleírásnak köszönhetően Boldizsár Ferenc polgárőr a balástyai templom kertben felfigyelt C. D. Sorin román állampolgárra, akit a körzeti megbízottak kiérkezéséig nyomon követett, melynek köszönhetően az elkövető elfogásra került.
Egyesületünk 2015. évben is kiemelt polgárőr feladatban vesz részt a „250x100” országos programban. A részletes bűnmegelőzési koncepciónkat a következő alkalommal tesszük közzé.

 
Forrás és kép: Dékány Péter egyesület elnök
Feltette: Magyari Béla