Bemutatkozik a Szeged- Tarján Polgárőr Egyesület

2014.08.25 20:59
A fent nevezett Egyesület 2005-ben került hivatalosan is bejegyzésre.

 Ekkor az Egyesületet Horváth Józsefné vezette, aki a tagokat megfelelően motiválva és bátorítva szervezte az akkori Tarján városi polgárőrséget. Neki több fiatal is köszönheti azt, hogy a jó utat választotta, és nem tért le kétes ösvényekre. Sok fiatal polgárőrt toborzott az Egyesületbe, akik közül van, aki még a mai napig is polgárőr szolgálatot teljesít.
Az évek múlásával, azonban ideje, energiája, figyelme másra kellett, hogy koncentrálódjon, így 2011. év nyarán Rákosi Viktor vette át az Egyesület vezetését, aki megalapozta mindazt, amit mára elérhettünk. Viktor 2012 nyarán lemondott az elnökségről, melyet Horváth S. Andrásnak adott át.
Az Egyesület rendszeresen lát el 2005 óta járőrszolgálatot, civil megfigyelő szolgálatot, a rendőrökkel közösen is járják a polgárőrök az utcákat.
A kezdeti hagyományokat folytatva, a jelenlegi elnök is létrehozta az „ifjúsági tagozatot”, amely tagjaként 2008- ban ő maga is csatlakozott a polgárőr mozgalomhoz.
Új nevén, a Fiatal Bűnmegelőzők Társaságának (továbbiakban F. B. T.) tagozatát hozták létre a Tarján városi polgárőrök, 2013 tavaszán. A tagozathoz egy tucat fiatal csatlakozott, azonnal, akik azóta szános érdekes, tanulságos, szórakoztató programon vehettek részt. Van, aki közülük már rendes polgárőrré fejlődött fel, de a fiatalok létszáma változatlan, a felnövekvők korosztálynak is van utánpótlása.
E tagozatnak is köszönhető, hogy az Egyesület átlagéletkora, körülbelül, 32 évre tehető. Elmondható, hogy ez az Egyesület élen jár a fiatalításban, talán országos szinten is. Azonban fontos megemlíteni azt is, hogy az idősebb korosztály hiánya érezhető! Nincs, akiktől több éves, vagy évtizedes tapasztalatok, helyzetek tanulhatók meg, s hátránya a fiatalságnak, hogy muszáj iskolába járni, vagy épp két munkahelyen dolgozni, vagy tanulni és mellette dolgozni. Így megfigyelhető az, hogy ide vagy oda fiatalítás az idősebb, nyugdíjas korosztályra igenis szükség van, hisz vannak olyan feladatok, vannak olyan helyzetek, ahol az ő jelenlétük és tudásuk nem elhanyagolható, nem nélkülözhető.
Mind e pozitív tény mellett, meg kell említenünk azt is, hogy az Egyesület rendelkezik szolgálati gépjárművel és irodahelyiséggel, melyek megszerzését is több éves tortúra előzte meg.
Az Egyesület szoros együttműködésben áll a Szeged- Rendőrkapitánysággal, elsősorban a közlekedési, bűn- és baleset megelőzési és közrendvédelmi osztályaival.
Az Egyesület jelenleg 31 fővel működik, ebből az F.B.T. létszáma 11 fő.
Az Egyesület jelenlegi elnöke, Horváth S. András. Elnökhelyettese: Saja Lőrinc. Titkár asszonya: Rákosiné C. Judit.
Ez úton is szeretném megköszönni az Egyesület tagjainak azt az áldozatos munkát, amit Szeged lakosságáért, és a szegedi lakók nyugalmának megőrzéséért végeznek.
Forrás Horváth S András
Feltette Magyari Béla