Bemutatkozott a polgárőrség a Szegedi Közéleti Kávéházban.

2015.02.08 12:06
A Csongrád Megyei Polgárőr Szövetség a Szegedi Közéleti Kávéház program szervezésén belül február hatodikán bemutatkozott a TIT klubban. Az est vendégei voltak Batiz István elnök és Magyari Béla tiszteletbeli elnök.
Az est házi gazdái Dr. Bagdi Sándor docens és Dr. Szondi Ildikó egyetemi docens, önkormányzati képviselő.

 

A rendezvényt Dr. Bagdi Sándor nyitotta meg, majd köszöntötte a megjelenteket. Beszédében kiemelte, hogy nagyon fontos szervezet kerül itt bemutatásra, hiszen társadalmunk elismeri és igényli a polgárőrök jelenlétét.
Batiz István megyei elnök a polgárőrség kialakulásától napjainkig, bemutatta a polgárőrség történetét. Kihangsúlyozta, hogy a polgárőrség az egyesülési jog alapján létrejött társadalmi szervezet. Célja a közrend és közbiztonság fenntartásának segítése, a környezet- és természetvédelemben, a veszélyhelyzetek megelőzésében és kezelésében, a társadalmi bűnmegelőzésben való lakossági részvétel, illetve az önkormányzatok és a lakosság közötti bizalom erősítése, továbbá a helyi közbiztonság közösségi védelme. A megyei szövetség összefogja a megyében működő polgárőr egyesületeket. Szakmai képzéseket, útmutatásokat ad szakmai kérdésekben és az OPSZ től kapott támogatást osztja szét az egyesületek között. Ma a polgárőrség működését a 2011. évi. CLXV törvény szabályozza.
 Ezután a Magyari Béla megyei tiszteletbeli elnök a megyei polgárőr szövetséget alapító egyesületekről és megalakulásáról tartott rövid tájékoztatót. Kiemelte, hogy az Önvédelmi Szervezetek Országos Szövetsége (ÖSZOSZ) 1991-ben jött létre, mely megalakulásának évében nevét Országos Polgárőr Szövetségre változtatta, és akkoriban 223 egyesületet tömörített mintegy 10 ezer taggal. Az egyesületek a közbiztonság és az akkori rendőrség kritikájaként alakultak meg. Az OPSZ élén akkor dr. Kopácsi Sándor ny. r. vezérőrnagy állt (Budapest rendőrfőkapitánya volt 1956-ban). Vezetése alatt kezdett erősödni a mozgalom, a polgárőrök megszerezték a szakmai alapokat. A megyei polgárőr szövetséget 1991 február 17-én 16 egyesület hozta létre és 2010 május 10-ig ő volt a megyei szövetség elnöke.

Ezután Dr Szondi Ildikó arra kérte a Szegedi polgárőr egyesületek megjelent polgárőreit, hogy röviden mutatkozzanak be és mondják el a polgári életben mivel foglalkoznak.
A rendezvény végén lehetőség volt kérdések feltevésére és az előadásról vélemények elmondására is. Majd Dr. Bagdi Sándor foglalta össze az est tapasztalatait és úgy fogalmazott, hogy nagy szükség volt erre a bemutatkozásra, mert képet kaptunk a polgárőrségről. Azt javasolta, hogy évente egyszer kerüljön ilyen fórum megrendezésre. Mint fogalmazott, erre nagy szükség van; hogy a lakosság is megismerhesse a polgárőrök minden napjait.
Forrás és kép: Magyari Béla