Beszámoltak a Járási koordinátorok az elnökségi ülésen

2019.11.27 14:14
A Csongrád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetsége elnöksége a munkatervnek megfelelően tartotta az elnökségi ülését november 26-án a CSMRFK. Határrendészeti Kirendeltség Szeged, Moszkvai krt. 12-14. udvari oktató helyiségében.
Batiz István megyei elnök köszöntötte a megjelenteket, majd az elnökségi ülésen, megtárgyalták a napirendi pontok alapján az előterjesztéseket.
Elsőként meghallgatták a Csongrád megye migrációs helyzetéről szóló tájékoztatót, melyet Révész Szabolcs rendőr alezredes a Szegedi Határrendészeti Kirendeltség vezetője tartott. Elmondta, hogy az utóbbi időben megszaporodtak az illegális határátlépések. Főleg a Tisza folyó Röszkei oldalán tapasztalható a nagyobb migrációs hullám. A migránsok megpróbálnak a határátkelőkön is átjutni a kamionokba rejtőzve. Kérte a polgárőrség segítségét a lehetőségeik figyelembe vételével.
Ezután az elnök úr tartott tájékoztatót az október hónapban megtartott OPSZ elnökségi ülésen elhangzottakról. Elmondta, hogy ünnepélyes keretek között írta alá a támogatási szerződéseket az ezer darab Tetra rádió átadásáról, valamint a működtetéshez szükséges licence díj adományozásáról dr. Balla Ferenc, a Pro-M Zrt. elnök-vezérigazgatója, Fáy András az Airbus DS SLC Magyarországi fióktelepének vezetője, valamint dr. Túrós András, az OPSZ elnöke.
Az OPSZ elnöke november 15-ével felmentette tisztségéből dr. Balog Endrét, így helyette már Gyöngy Ernő látja el ezt a feladatot. Az OPSZ elnöke kifejezte köszönetét valamennyi polgárőrnek, akik részt vállaltak a halottak napi feladatok illetve a temetők környéki szolgálatok ellátásában. Külön öröm, hogy az országban számos média foglalkozott a polgárőrök tevékenységével. „Köszönjük minden polgárőrnek, nagyon szép, férfias munka volt”- mondta az elnök.
 Az elnök elmondta még, hogy értékelték az OPSZ etikai helyzetét, de a megyénknél nem történt esemény.
Csongrád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetsége 45 db Tetra rádiót kapott, melyet a rádió használattal kapcsolatos oktatás és vizsga után kapnak meg az egyesületek használatra.
Ezután a járási koordinátorok beszámolója következett a végzett tevékenységükről. Elmondták, hogy a járásukban levő polgárőr egyesületekkel tartják a kapcsolatot és aki kéri, segítséget  is nyújtanak.
Petrity Rudolf Csongrádi Járási koordinátor javasolta az elnökségnek, hogy a jövőben egy egységes álláspontot kell kialakítani a feladatokat illetően a koordinátorok részére.
Bókáné Csillag Erika Szegedi Járási koordinátor elmondta, hogy szegeden a sok rendezvény miatt nem könnyű feladat a rendezvények bitósítására az egyesületeket koordinálni. Van olyan rendezvény, amikor 40 – 50 polgárőr segítségét kéri a rendőrség.
Gilinger István Szentesi Járási koordinátor elmondta, hogy Fábiánsebestyén községben újjá szervezik a polgárőrséget. A Nagytőkei polgárőr csoport kiválik a Szentesi polgárőr egyesületből és önálló egyesületet kívánnak alakítani. Elmondta még, hogy a személyes kapcsolatot alakított ki az egyesületekkel. Szentes járás területén a polgárőr egyesületek segítenek egymásnak a szolgálat ellátás területén, ha erre szükség van.
Az elnökség a többi napirendi pont tárgyalását elhalasztotta 2020 januári elnökségi ülésre.
Ezután még döntöttek az évzáró elnökségi ülés helyszínéről és időpontjáról és a jutalmazásokról.
Írás és fotó Magyari Béla