„Bizalommal fordulok hozzád” projekthét Kiszomboron

2016.05.07 15:59

Tizenharmadik alkalommal rendezte meg a helyi óvoda a rendőrséggel és társszerveivel együttműködve a „Bizalommal fordulok hozzád” programsorozatot Kiszomboron.

A mostanra hagyománnyá vált, 2016 májusának első hetén megrendezett projekthét csütörtökön és pénteken csúcsosodott ki. A rendezvényhez, mint minden évben, idén is csatlakozott a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság, a Makói Rendőrkapitányság és a Kiszombori Határrendészeti Kirendeltség. Mellettük jelen voltak a mentők, a tűzoltók és a polgárőrök is.

 

„A „Bizalommal fordulok hozzád” egy intézményi innováció" - fogalmazott az óvoda vezetője. Hozzátéve: 13 évvel ezelőtt született meg az alapgondolat, és tulajdonképpen az „Ovi-zsaru” programmal indult a kezdeményezés. „Ekkor döntöttünk úgy, hogy minden évben projekthetet fogunk tartani”- mondta el Börcsökné Balázs Márta. „Később meghívtuk a tűzoltókat, a mentőszolgálatot és a polgárőrséget, végül egy olyan szoros együttműködés alakult ki, amely példaértékű és a mai napon tetten érhető. A már hagyománnyá vált rendezvénysorozat programja évről-évre színesedik” - tette hozzá.

 

A pedagógus kifejtette: az együttműködésnek több hozadéka is van. Egyrészt aktív tanulás, hiszen a megszerzett tudást a gyermekek a gyakorlatban is alkalmazzák, lényegében élményszerű ismeretátadásra kerül sor. Másrészt kialakul egyfajta bizalom az egyenruhások irányába, hiszen fontos, hogy már fiatal korban tudják a gyermekek, kihez kell fordulni, ha baj van.

Az intézményvezető az idei programsorozattal kapcsolatban hozzátette: „A projekthét egyik napján a Kiszombori Határátkelőhelyre mentek el a nagycsoportos gyerekek egy kerékpártúra keretében. Azt megelőzően az iskolarendőr jött el hozzánk, átbeszéltük a legfontosabb közlekedési szabályokat, miközben kitértünk a helyi sajátosságokra. Az interaktív foglalkozás végén a rendőr minden gyermek kerékpárján ellenőrizte a kötelező tartozékok meglétét. Erre nagy szükség volt a kerékpártúra előtt, annak érdekében, hogy minden nagycsoportos biciklije rendben legyen a hosszú útra.”

 

A programsorozatot a társszervek bemutatói mellett motoros rendőr, szolgálati gépkocsik és intézkedéstaktikai bemutatók színesítették.

A kötelező tartozékok ellenőrzésekor kifestőt, a rendezvény során ajándékcsomagot osztottak az egyenruhások a résztvevőknek. A kapott emléklapokon a gyermekek az ujjnyomatukat is elhelyezhették.

Az ajándékok egy része és a rendezvény során készült fényképfelvételek - az elmúlt évekhez hasonlóan - az intézmény referenciaszobájába kerülnek, ahol a pedagógusok nagy becsben tartják az eddigi projekthetek emlékeit, immár több, mint tíz éve.

Az óvodavezető kiemelte: az idei esztendőben a lakosság összefogásával kerékpárokat kapott az intézmény, amely a szabályos közlekedésre nevelésben lesz nagy segítség.

 

Tavaly az általános iskola is csatlakozott a programhoz, amely minden évben nem csak a legkisebbeknek élmény, hanem a jelen lévő szülőknek és egyenruhásoknak is.​

Forrás: Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság

Feltette: Magyari Béla