Biztonságban az év végi ünnepek alatt is

2014.11.26 08:13
Az Országos Rendőr-főkapitányság 2014. november 25-én a polgárőrséggel tartott közös sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet a Karácsonyi ünnepekkel kapcsolatos veszélyekre, illetve azok megelőzési lehetőségeire.
 
Az év végi ünnepek közeledtével a személy- és gépjárműforgalom növekszik a főbb közlekedési útvonalakon, valamint a bevásárló- és üzletközpontok, környékén. A karácsonyi bevásárlások idején már fáradtabbak, figyelmetlenebbek lehetünk, kedvezve ezzel a tolvajoknak.
A fentiekre tekintettel a rendőrség 2014. november 25-étől 2015. január 1-jén 24.00 óráig terjedő időszakban – az állampolgárok biztonságérzetének javítása érdekében – kiemelt figyelmet fordít a különböző bevásárló- és üzletközpontok, alkalmi kirakodóvásárok helyszínére, piacokra, üzemanyag-töltő állomásokra, pályaudvarokra, pénzintézetekre, valamint olyan nagy tömegeket vonzó helyszínekre, ahol nagyobb eséllyel lehetünk vagyon elleni jogsértés áldozata. A rendőrség kiemelt figyelmet fordít továbbá az autópályákon, illetve autóutakon elkövetett „trükkös lopásokra”, illetve a rendőri jelleg színlelésével elkövetett egyéb bűncselekményekre, továbbá azokra a területekre, amelyek potenciális veszélyforrásai lehetnek a különböző karácsonyi bevásárló forgalommal összefüggő jogsértések (például zseblopások, lopások, gépjárműfeltörések, fenyőfalopások) bekövetkezésének. Ezen túlmenően fontos feladata a rendőrségnek az ittas járművezetők kiszűrése, valamint a közbiztonságra különösen veszélyes eszközök, pirotechnikai termékeket forgalmazók, birtoklók ellenőrzése. Az ünnepeket megelőző, illetve az azt követő időszakban is a rendőrség együttműködik a különböző társadalmi és civil szervezetekkel különösen a stratégiai partnernek számító polgárőr szervezetekkel, továbbá a közterület-felügyelet, illetve a társ-rendvédelmi szervek dolgozóival.
A polgárőrök bronz-, ezüst-, és aranyvasárnap a bevásárló központok, piacok, vásárok, vásárcsarnokok körzetében emelt létszámban látnak el járőrszolgálatot, szükség esetén jelzőőri tevékenységgel segítik a közlekedést. Az áldozattá válás megelőzése érdekében kiemelt figyelmet fordítanak az idős, főleg egyedül élő emberek védelmére, melynek keretében a bűnmegelőzési tanácsadáson túl napi életvitelükben is segítséget nyújtanak. A polgárőrök szolgálatukat mindig formaruhában látják el, és polgárőr igazolvánnyal rendelkeznek.
Forrás OPSZ
Feltette. Magyari Béla