Csatlakozz a Teszedd Programhoz!

2017.06.17 05:40

Az Országos Polgárőr Szövetség elnöke körlevében fordul a Fővárosi és Megyei Polgárőr Szövetségek Elnökeihez és minden polgárőrhöz, hogy csatlakozzanak a „Polgárőr Parlagfű Teszedd” programhoz.

Felhívás „Polgárőr Parlagfű Teszedd” programhoz való csatlakozásra

Az Országos Polgárőr Szövetség 2017-ben meghirdeti a „Polgárőr Parlagfű Teszedd” programot, melynek célja, hogy a polgárőr egyesületek aktívan vegyenek részt lakóhelyük parlagfű-mentesítésében az egészséges környezet megteremtése érdekében.
Az akcióval a polgárőrök ráirányítják a figyelmet arra, hogy a parlagfű elleni védekezésben is kiemelten fontos a megelőzés: meg kell akadályozni, hogy a parlagfű virágot hozzon és termést érleljen. A parlagfű gyomlálással, kaszálással, és növényvédőszeres kezeléssel egyaránt eltávolítható.
A földhasználók, és földtulajdonosok számára törvény írja elő, hogy minden év június 30-ig végezzék el földterületeiken a parlagfű-mentesítést, és a gyommentes állapotot egészen a vegetációs időszak végéig folyamatosan biztosítsák. A parlagfű-mentesítés elmulasztása miatt hatósági eljárás július 1-től indítható, de a védekezést már időben, a hatósági intézkedések megkezdése előtt el kell végezni!
A „Polgárőr Parlagfű Teszedd” program keretében az Országos Polgárőr Szövetség Környezetvédelmi Bizottsága polgárőr egyesületek részére „CÉLKERESZTBEN A PARLAGFŰ” 
címmel országos fotó- és videó pályázatot hirdet. Az egyesületektől olyan fotókat és videókat várunk, amelyek megmutatják, hogy egyesületként milyen formában járulnak hozzá egy adott településen történő parlagfű elleni védekezéshez. A pályázatok vonatkozhatnak a településen végzett parlagfű irtásra vagy az ezzel kapcsolatos szemléletformálásra, aktivitásra. A beérkező pályázatokat szakmai zsűri értékeli és a nyerteseket értékes ajándékokkal díjazzuk! A pályázatra jelentkezni a www.greenopsz.hu weboldalon lehet!
A „Polgárőr Parlagfű Teszedd” kezdeményezéshez való csatlakozás egy kitűnő alkalom arra, hogy a polgárőrök hozzájáruljanak lakókörnyezetünk egészségesebbé tételéhez!

Kérem, hogy a polgárőr egyesületek az elkövetkező hetekben aktívan kapcsolódjanak be településükön folyó parlagfű-mentesítésbe, hiszen tartós eredményeket csak társadalmi összefogással, közös fellépéssel érhetünk el!

Budapest, 2017. június 12.

Üdvözlettel:
Dr. Túrós András


A felhívás eredetiben itt olvasható

Feltette: Magyari Béla