Cserkeszőlőn a megyei elnökök értekezlete

2014.11.12 12:13
Az éves munkatervnek megfelelően november 6-9. között Cserkeszőlőn csapatépítő tréningen és ismeretbővítő előadásokon vettek részt az Országos Polgárőr Szövetség Elnökségének tagjai és a megyei elnökök, illetve az OPSZ tisztségviselői. Az első napon dr. Túrós András, az OPSZ elnöke a megyei elnökökkel zárt körben vitatta meg a Polgárőrség aktuális kérdéseit, a közeljövő feladatait.
A második nap délelőttjén számos ismeretbővítő előadás hangzott el. A sort dr. Halmosi Zsolt rendőr vezérőrnagy, az Országos Rendőr-főkapitányság rendészeti főigazgatója nyitotta, aki a rendőrségen belül bekövetkezett változásokról, a köz- és közlekedésbiztonság helyzetéről tájékoztatta a hallgatóságot, s felvázolt néhány olyan gondot is, amelynek megoldásához a Polgárőrség segítségét is kérte. Dr. Hatala József, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke a lakosság szubjektív biztonságérzetét javító feladatokat vázolta a bűnmegelőzési stratégia aktuális kérdésein keresztül, amelynek eredményes megoldásában jelentős támogató a Polgárőrség.
Dr. Góra Zoltán tűzoltó dandártábornok, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes vezetője az elmúlt négy éves tevékenységüket értékelve hangsúlyozottan szólt a Polgárőrséggel meglévő stratégiai együttműködésük kiemelkedő
A Magyar Labdarúgó Szövetséggel 2013 szeptemberében kötött együttműködési megállapodás óta eltelt időszak eredményeit, s az elkövetkezendő feladatokat összegezte Kovács Péter, az MLSZ biztonsági bizottságának helyettes vezetője. Kiemelte: már csak négy megyével hiányzik a megállapodás aláírása – kettőre még az idén sor kerül –, valamint azt is, nem csak a megyei és alacsonyabb osztályú labdarúgó mérkőzések biztosításában értek el eredményeket a Polgárőrség támogatásával, de Szombathelyen például az NB I-es, több helyen pedig az NB II-es bajnoki mérkőzéseken is a rendőrök és a rendezők segítségére vannak az önkéntes bűnmegelőzők. Mi több, hét megyében biztonsági bizottságok jöttek létre a polgárőrök bevonásával, így hatékonyabb a kapcsolattartás. Felhívta a figyelmet a Klubkártyák kiváltására, hiszen a jövőben bajnoki mérkőzésekre ezzel lényegesen könnyebb lesz a belépőhöz jutás, másrészt válogatott mérkőzésekre az MLSZ kártya megléte szükséges. Ez utóbbi kártyát át is nyújtotta dr. Túrós Andrásnak. 
Végezetül bejelentette: az MLSZ 5 millió forintos juttatással fejezi ki köszönetét a polgárőrök munkájáért, amit az egyesületek láthatósági mellények vásárlására fordíthatnak. Kérdésre válaszolva elmondta: megvizsgálják annak a lehetőségét, hogy a polgárőrök – igazolványuk felmutatása mellett – kedvezményes jegyet válthassanak bajnoki illetve válogatott mérkőzésekre. sikeréről, s azokról a feladatokról, amelyekben továbbra is számítanak a polgárőrökre is. Dr. Rácz András, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyekért felelős helyettes államtitkára aktuális feladataikat vázolta, kiemelten szólva azokról a területekről, ahol a polgárőrök jelentős segítséget nyújthatnak munkatársaiknak. Köszönetet mondott a „TeSzedd!” akciókban mutatott kiemelkedő tevékenységért, s jelezte: folyamatban van az Országos Polgárőr Szövetséggel a stratégiai partnerség előkészítése.
A délelőttöt Tordai Balázs, a Microsoft magyarországi vezetője és munkatársa tájékoztatója zárta, akik a Polgárőrségnél javasolt informatikai fejlesztés lehetőségeit vázolták, Európai Uniós pénzre pályázva. Ennek segítségével megvalósulhat az OPSZ vezetésének régi álma, egy bevetés irányítási központ létrehozása a szövetségnél.
 
Ebédszünetet követően dr. Bánfi Ferenc rendőr vezérőrnagy, az Európai Rendőr Akadémia /CEPOL/ igazgatója adott tájékoztatást a 28 európai tagország rendőri vezetőinek képzését összehangoló, a közelmúltban Magyarországra került intézmény tevékenységéről. Külön is kitért arra: hogyan lehetne az itt felhalmozódott tapasztalatokat a Polgárőrségnél is hasznosítani, már csak azért is, mert maga is polgárőr Nógrád megyében.
Forrás: OPSZ
Feltette: Magyari Béla