Csongrád megye biztonsága stabil

2017.02.16 14:22

Csongrád megye biztonsága stabil és kiegyensúlyozott volt 2016-ban is. Ezt támasztja alá a szakmai és önkormányzati értékelés is - mondta el 2017. február 16-án tartott évértékelő sajtótájékoztatóján a megyei rendőrfőkapitány.

Dr. Lukács János r. dandártábornok hozzátette: a szervezeti teljesítményértékelésen kivételes minősítést kapott a megye.

A főkapitány a részletekről szólva elmondta: rendőri eljárásban 12391 bűncselekményt regisztrált Csongrád megye 2016-ban. Kifejtette: a 100 ezer lakosra jutó bűncselekmények száma 3153 volt, mely 2010 óta a 4. legjobb érték. Az elmúlt évben 3 emberölés történt a megyében, melynek felderítése 100 százalékos volt. A bűnügyi szakterületen javult a rendőri eljárásban teljesített, a 14 kiemelt és a közterületen elkövetett bűncselekmények nyomozási eredményessége. Továbbra is cél, az emberek privát szféráját erőszakosan támadó magatartások elleni fellépés hatékonyságának előmozdítása, a kármegtérülés biztosítása. A megye nyomozó hatóságai 1958 esetben – elmúlt hét év legmagasabb értéke - éltek a bíróság elé állítás jogintézményével, amiért köszönet illeti az ügyészséget és a bíróságot.

Csongrád megyében továbbra sincs "veszélyeztetett" város vagy község, valamennyi település rendelkezik körzeti megbízottal. A polgárőrökkel közös szolgálatban a közterületen töltött órák száma megközelíti a 25 ezer órát. A szubjektív közbiztonságérzet és az objektív adatok közeledtek.

Tavaly 683 személyi sérüléssel járó baleset történt, ami 2010 óta a 2. legkevesebb. A balesetekben 845-en sérültek meg, az okozók közül 62 ittas sofőrt állítottak elő a rendőrök.

A határon végzett munkáról elmondta: 7571 fővel szemben intézkedtek a járőrök tiltott határátlépés miatt a megye területén, 53 embercsempészt fogtak el.

A Schengeni Információs Rendszer 7783 találatot jelzett, főként körözött gépjárművet adtak át a megye rendőrei a körözést elrendelő hatóságoknak.

Forrás: police.hu

Feltette: Magyari Béla