Csongrád Megyei Polgárőr Szövetség 2012 évet értékelő közgyűlése 2013.04.20

2013.04.22 09:57
A megyei polgárőr szövetség 2012 évértékelő közgyűlét tartott a megyeházán 2012 04 20 - án ahol Batiz István elnök köszöntötte a megjelenteket. Pergős, gyors, a felesleges sallangtól mentes küldöttgyűlést tartottak a Csongrád megyei polgárőrök.
Szép számmal jelentek meg a Csongrád megyei polgárőr küldöttek 2013. április 20-án, Szegeden, a Megyeháza dísztermében, hogy megtartsák éves küldöttértekezletüket. Már a gyűlés elején tudni lehetett, hogy ez nem egy sablonos „száraz” ülés lesz. Már az elején felemelő pillanat volt, mikor a polgárőrök egyperces néma felállással tisztelegtek nemrégiben elhunyt polgárőr társaik emléke előtt, majd Pőcze Levente kihirdette, hogy a 82 küldöttből 74 megjelent, ami - valljuk be – szép megjelenési arány.
Batiz István, a Csongrád Megyei Polgárőr Szervezetet Szövetsége elnöke az írásban benyújtott beszámolóját nem akarta újra elismételni, így csak pár mondatban egészítette ki azt. Mint mondta, 2012 a változások éve volt. Rávilágított, hogy a 2011-es év végén a kormányzat meghozta a polgárőrségről szóló törvényt, ami rengeteg új változást tartalmazott. Többek között egy fontos, kiemelkedő jelentőségű vonzata is volt ennek a törvénynek, az OPSZ közhasznú jogállású köztestületté vált. Ebből adódóan rengeteg feladat hárult az egyesületekre. A törvényben meghatározásra kerültek az alapfeladatok, a kiegészítő feladatok, és a polgárőr egyesületek részére, illetve meghatározásra került a polgárőrség működési területe, illetve maga a polgárőr tevékenység fontosabb feladatai is.
Ezt mindenki átérezte, hiszen óriási adminisztratív leterheltség hárul a polgárőr egyesületekre, hiszen az alapszabályokat mindenhol át kellett dolgozni. Ehhez igyekezett a megye a legtöbb segítséget megadni, többé-kevésbé sikerrel. Meg kell említeni, hogy jelen pillanatban is van még olyan egyesületünk, aki az alapszabályát a törvényi rendelkezés ellenére, még nem adta be, holott ennek a határideje 2012. december 31-én.
Batiz István kiemelte, hogy a törvényt követően több olyan jogszabályi rendelkezés is született, ami a polgárőrségre sok plusz feladatot rótt. Többek között ismeretes, hogy éves beszámolót kell küldeni az Országos Bírósági Hivatal felé. Az elnök ezúttal is felhívta az egyesületi vezetők figyelmét, hogy erről idén se feledkezzenek meg. Mint mondta, több olyan visszajelzést kaptak, hogy aki a tavalyi évben kötelezettségének nem tett eleget, a Bíróság első körben felhívással fog élni, hiánypótlás érdekében az egyesületek felé. Ha ez nem fog megtörténni, akkor bírságot fog kiszabni az egyesületek felé.
A törvényi változást követően sok egyesületnél bizonytalanság ütötte fel a fejét – állapította meg Batiz István. - Megtorpantak, nem tudták hogyan kell tovább lépni, ennek érdekében, jó pár helyszínen, regionális képzéseket tartottak. Ennek nagy szükségessége volt, hiszen a polgárőr törvényt „köznapi” nyelvre lefordították, így mindenki számára érthetővé vált, hogy milyen feladatok vannak, és mit kell megváltoztatni.
A tavalyi változások kapcsán rávilágított arra is, hogy a megyei szövetséget rosszul érintette, a Megyei Közgyűlés hatáskörének átalakítása. „Eddig a támogatók közül kiemelkedő jelentőséggel bírt a Megyei Közgyűlés. Volt, amikor másfél – két millió forinttal is támogatta a Megyei Polgárőr Szövetséget, illetve pályázatokat írt ki, és az egyesületek sok esetben 150 – 200 ezer forinttal is pályázhattak. Sajnos ez megszűnt, és ennek a pénznek a hiánya most is érezhető.” – mondta Batiz István. 2012. szeptember hónapban a pénzügyi felosztást követően, sok egyesületnél problémák merültek fel, az elszámolásokkal kapcsolatosan. Határidőcsúszások voltak, illetve több dokumentum hiányosan vagy abszolút nem került beadásra. Ezek miatt hiánypótlást kellett beadni. Kérte az egyesületi vezetőket, vegyék nagyon komolyan az elszámolások pénzügyi pontosságát. Végezetül kérte a polgárőr egyesületek vezetőit a megjelent küldötteket, hogy ne legyenek passzívak, és szorgalmazzák a polgárőr igazolványok igénylését.

Az elnöki kiegészítés után Tóth Zoltánné 2012-es gazdasági és közhasznúsági jelentését és a 2013 évi költségvetést ismerhették meg a jelenlevők, majd Timár Lajos a felügyelőbizottság részéről és Szemesi Szilveszter az Etikai bizottság részéről tette meg beszámolóját.

 

 

Horváth Róbert, az Országos Polgárőr Szövetség alelnöke is részt vett az ülésen, aki az OPSZ elnöksége nevében megköszönte a Csongrád megyei polgárőrök áldozatkész, önzetlen munkájukat. Kiemelte, a polgárőrök mára kikerülhetetlenek lettek, nélkülük a közbiztonság mára már nem lenne fenntartható. Beszédében rávilágított a családi háttér fontosságára, hisz minden polgárőr mögött van egy támogató családtag is. Horváth Róbert hangsúlyozta a fiatalok szerepét, jelenlétük fontosságát, hisz ők a jövő. Kérte a fiatalokat, vegyék ki minél aktívabban részüket a polgárőr életben.

 

 

 

 

A  további felszólalások és méltatások után a küldöttek elfogadták a beszámolókat, majd a törvényi megfelelőség érdekében módosították az alapszabályt.
A rendezvény végén jutalmakat, elismeréseket is átadtak.
Polgárőr Érdemkereszt Arany Fokozata elismerésben részesült Gilinger István, a Csongrád és Térsége Polgárőr Egyesület tagja, valamint a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Rendészeti Igazgatója Szilágyi Róbert. Ezüst Fokozatot vehetett át Angyal Ferenc, a Zsombói Polgárőr Egyesület tagja, az érdemkereszt bronz fokozatát pedig Erdélyi Zsolt, a Kisteleki Polgárőr Egyesület tagja tudhatja magáénak.
 
Kormányhivatal emlékplakettet vehetett át:
Vajda József Csongrád és Térsége Polgárőr Egyesület
Héjja Lászlóné Hódmezővásárhelyi Polgárőr Egyesület
Ludányi István Csanádpalotai Polgárőr Egyesület
Mucsi István Balástyai Polgárőr Egyesület
Horváth Nóra Ásotthalmi Polgárőr Egyesület
 
Szövetség emlékplakett jutalomban részesült:
Csongrád és Térsége Polgárőr Egyesülettől Huszka Péter Pál
Pusztaszeri Községi Polgárőr Egyesülettől Biliczki Lászlóné
Árpádhalmi Polgárőr Egyesülettől Szentiné, Kovács Beáta
Pusztamérgesi Polgárőr Egyesülettől Bakosné, Hajbel Karolina
Mindszenti Polgárőr Egyesülettől Lantosné, Kovács Veronika
Alsóvárosi Polgárőr Egyesülettől Repák Lajos
Királyhegyesi Polgárőr Egyesülettől Csányi Mihály
Valamint Kun József rendőr Szentesi Rendőrkapitányság Közrendvédelmi Osztályvezetője, Sejben Győző Kisteleki Rendőrkapitányság Közrendvédelmi Osztályvezetője, Varga Tibor Csongrádi Rendőrkapitányság Csanyteleki Rendőrőrs Parancsnoka, és Horváth Roland Szegedi Rendőrkapitányság Mórahalmi Rendőrőrs parancsnokhelyettese.
 
Tárgyjutalommal térhetett haza:
  • Szilágyi Krisztián (Zsombó)
  • Szula Ferenc (Hódmezővásárhely)
  • Csonka Imre (Kiskundorozsma)
  • Líbor Antal (Űllés)
  • Bangó Péter (Csengele)
  • ifj. Puskás Vilmos (Tömörkény)
  • Perepelicza István (Makó)
  • Rózsa Szilveszter (Mártély)
  • Túró István (Röszke)

Képgaléria>2013. 04. 20. Csongrád Megyei Közgyűlés>

 

forrás Lőwinger Zóltán és Magyari Béla

       

Téma: Csongrád Megyei Polgárőr Szövetség 2012 évet értékelő közgyűlése 2013.04.20

Nincs hozzászólás.

Új hozzászólás hozzáadása