Csongrád Megyei Polgárőr Szövetség 2013 évet értékelő közgyűlése 2014. 03. 22.

2014.03.24 14:12
A Csongrád Megyei Polgárőr Szövetség 2013 évértékelő közgyűlését tartotta a megyeházán 2014 03 22 – én, ahol Batiz István elnök köszöntötte a vendégeket és a megjelent polgárőr küldötteket. Szép számmal jelentek meg a megyei küldöttek a megyeháza nagytermében, hogy megtartsák éves küldöttértekezletüket. Már a gyűlés elején tudni lehetett, hogy ez nem egy sablonos ülés lesz. Majd Pőcze Levente kihirdette, hogy 65 küldött megjelent, ami – azt jelentette, hogy határozatképes a közgyűlés.


Batiz István, a megyei szövetség elnöke az írásban benyújtott beszámolóját nem akarta újra elismételni, így csak pár mondatban egészítette ki azt. Mint mondta, 2013 a kistelepülések biztonságának éve volt. Rávilágított, a bűnözés összetett társadalmi jelenség, amely ellen hatékonyan küzdeni csak minden egyes állampolgár és a helyi közösség közreműködésével lehet. Erre kitűnő példaként szolgál a „100X100 BIZTONSÁG” elnevezésű program, mely a Polgárőrség kiemelt bűnmegelőzési mintaprogramja. A kezdeményezés - Magyarország 100 településén - a közbiztonság erősítésére és a lakosság biztonságérzetének javítására irányul. A program  2013. január 01-től 2014. december 31-ig tart. A program által érintett területek a megyei szövetség által – az egyesületek javaslatai alapján – kijelölt, megyénkben 5 települést nevezetesen Baks, Balástya – Dóc, Zákányszék, Ásotthalom és Kiskundorozsma, amelyek legalább két kiemelt feladathoz kapcsolható, földrajzilag meghatározható terület (pl.: idegenforgalmi szezon; vasúti ellenőrzés). A települések polgárőr vezetői, önkormányzati képviselői,és a rendőrség képviselői vettek részt a fórumon,
Batiz István kiemelte, hogy a törvényt követően több olyan jogszabályi rendelkezés is született, ami a polgárőrségre sok plusz feladatot rótt. Többek között ismeretes, hogy éves beszámolót kell küldeni az Országos Bírósági Hivatal felé. Az elnök ezúttal is felhívta az egyesületi vezetők figyelmét, hogy erről idén se feledkezzenek meg.
 Beszédében rávilágított arra, hogy a 2013 második félévi támogatás elszámolásával határidőcsúszások vannak, illetve több dokumentum hiányosan vagy abszolút nem került beadásra. Ezek miatt hiánypótlást kellett beadni. Kérte az egyesületi vezetőket, vegyék nagyon komolyan az elszámolások pénzügyi pontosságát. Végezetül kérte a polgárőr egyesületek vezetőit a megjelent küldötteket, hogy ne legyenek passzívak, és szorgalmazzák a polgárőr igazolványok igénylését, mivel a megyénk az igazolvány  igénylések területén 73% készenlétet tudnak csak igazolni így ezzel a második helyen vagyunk országos viszonylatban. Befejezés képen a 2014 évi feladatokat határozta meg.

Az elnöki kiegészítés után Tóth Zoltánné gazdasági alelnök a 2013-as gazdasági és közhasznúsági jelentését ismertette. Ezt követően a 2014 évi költségvetést ismerhették meg a jelenlevők, majd Tímár Lajos a felügyelő-bizottság részéről és Pőcze Levente a Jelölő és Választási bizottság részéről tette meg a beszámolóját.

Dr. Kökényesi Antal, az Országos Polgárőr Szövetség alelnöke is részt vett az ülésen. Az OPSZ elnöksége nevében megköszönte a Csongrád megyei polgárőrök áldozatkész, önzetlen munkáját. Kiemelte, a polgárőrök mára nélkülözhetetlenek lettek, az ő részvételük nélkül a közbiztonság mára már nem lenne fenntartható. Beszédében rávilágított :

 
 A  további felszólalások és méltatások után a küldöttek elfogadták a beszámolókat, majd a törvényi megfelelőség érdekében módosították az alapszabályt és személyi kérdésekben is döntöttek. Így Szemesi .Szilvesztert is megválasztották a megyei szövetség titkárának, valamint OPSZ közgyűlési képviselőket is választottak.
Ezt követően együttműködési szerződések aláírására került sor. A Csongrád Megyei Labdarugó Szövetség igazgatója Nógrádi Tibor úr, és a MÁV Zrt. Biztonsági Igazgatóság Területi Vasút Biztonság vezetője Géczi Lajos úr, és a Csongrád Megyei Polgárőr Szövetség részéről Batiz István elnök úr írta alá az együttműködési szerződéseket.
A rendezvény végén jutalmakat, elismeréseket is átadtak.
Polgárőr Érdemkereszt Arany Fokozata elismerésben részesült Móri József, az  Ásotthalmi Polgárőr Egyesület tagja, valamint a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság közrendvédelmi osztályvezető Skribanek Csaba. Ezüst Fokozatot vehetett át Párkány György, a Nagymágocsi Polgárőr Egyesület tagja, az érdemkereszt bronz fokozatát pedig Kása János, a Csanyteleki Polgárőr Egyesület tagja tudhatja magáénak.
A CSMRFK elismerését vehette át:
Rescsik Zoltán a Szeged-tápéi Polgárőr Egyesület elnök-helyettese
Becsei Csaba, a Szeri Polgárőr Egyesület titkára
Perepelicza István, a Makói Polgárőr Egyesület szakmai alelnöke
Kállai Dezső, a Csongrád és Térsége Polgárőr Egyesület tagja
 
A Megyei Közgyűlés tárgyjutalmát és oklevelét vehették át:
Túró István a Röszkei Polgárőr Egyesület elnöke
Szula Ferenc a Hmvhelyi Polgárőr Egyesület elnöke
Molnár Jenő a Tiszaszigeti Polgárőr Egyesület elnöke
Almási László az Újszentiváni Polgárőr Egyesület elnöke
Fodor István a Bordányi Polgárőr Egyesület csoportvezetője
Hegyközi Tivadar a Bordányi Polgárőr Egyesület tagja
 
A Katasztrófavédelmi Igazgatóság elismerését vehette át:
Gazdag István a Maroslelei Polgárőr Egyesület elnöke
 
A NAV Dél-alföldi Regionális Vám-és Pénzügyőr Főigazgatóság elismerését vehette át:
Szögi Zoltán az Együtt Újszentivánért Polgárőr Egyesület elnöke
 
A Megyei Szövetség tárgyjutalmát és oklevelét vehette át:
Szatmári Imre a Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója
Dr. Koncz József a Csongrádi kapitányság vezetője
Bubikné Török Mária Hmvhelyi Polgárőr Egyesület titkára
Gazdag Istvánné a Maroslelei Polgárőr Egyesület tagja
Battancs Erika a Mórahalmi Polgárőr Egyesület titkára
Szentiné Kovács Beáta az Árpádhalmi Polgárőr Egyesület elnöke
Nagy Sándor a Mártélyi Polgárőr Egyesület tagja
Mihály Máté János a Mindszenti Polgárőr Egyesület tagja
Csúri Mihály a Szeri Polgárőr Egyesület tagja
Lajos Imre a Földeáki Polgárőr Egyesület tagja
Hinkó Tamás a Felgyői Polgárőr Egyesület tagja
Sinka László a Szeged-belvárosi Polgárőr Egyesület tagja
 
Végül kerékpárokat vehettek át a Bordányi, a Csanyteleki, a Tömörkényi, a Mórahalmi, az Újszentiváni, a Szegvári, a Nagymágocsi, a Szeged-belvárosi, a Hmvhelyi, a Csanádpalotai Polgárőr Egyesületek.

 

 

 

A kerékpárt átadja Dr.Kökényesi Antal OPSZ elnökhelyettes és átveszi Csőke Zsolt Szeged-Belvárosi Polgárőr Egyesület elnöke.

 
 

 

 

Közgyűlés részvevői

 
 
 
 
 
 

 

 

Csongrád Megyei Polgárőr Szövetség Közgyűlés képalbuma 2014.03.22

 

Forrás és kép Magyari Béla Sajtóreferens

Mellékletek:

A CSMPSZ Alapszabályzata Egységes szerkezetben 2014.03.22.doc (1635328)
Beszámolóhoz_2013 évi STATISZTIKA.xls (43 kB)
Beszámolóhoz_Csongrád Megyei Polgárőr Szövetség honlapjának 2013 évi statisztikája.doc (275,5 kB)
Beszámolóhoz_diagram (2).doc (247 kB)
Beszámolóhoz_Határozatok tára 2013..doc (694 kB)
Beszámolóhoz_Jutalmazási lista 2013.xls (20,5 kB)
CSONGRÁD MEGYEI POLGÁRŐR SZERVEZETEK SZÖVETSÉGE BESZÁMOLÓJA 2013 ÉVRÖL.doc (775,5 kB)
OBHGEPI_PK_142_Csongrád Megyei Polgárőr Szövetség_2013_évi Közhanúsási jelentése.pdf (131,8 kB)
FEB.jelentés 2013.03..22. m.i közgyűlésre..doc (46080)