Csongrád Megyei Polgárőr Szövetség a '',,100X100 BIZTONSÁG'' ELNEVEZÉSŰ PROGRAM keretén belül fórumot tartott Bakson.

2013.06.02 08:25
A bűnözés összetett társadalmi jelenség, amely ellen hatékonyan küzdeni csak minden egyes állampolgár és a helyi közösség közreműködésével lehet. Erre kitűnő példaként szolgál a „100X100 BIZTONSÁG'' elnevezésű program, mely a Polgárőrség kiemelt bűnmegelőzési mintaprogramja. A kezdeményezés - Magyarország 100 településén - a közbiztonság erősítésére és a lakosság biztonságérzetének javítására irányul. A program várhatóan 2013. január 01-től 2014. december 31-ig tart.
A program célja többek között az átlagtól eltérő közbiztonsági kihívásokkal rendelkező településeken (településrészeken) hozzájárulni az életminőséget javító közbiztonság fenntartásához, ennek érdekében elnyerni a Belügyminisztérium és más együttműködő szervezetek valamint az állampolgárok kiemelt támogatását. Az OPSZ, a megyei szövetségek és egyesületek hatékony munkáján keresztül hozzájárulni az egyenlőtlenségek felszámolásához, a társadalomban elfogadott normák, viselkedési szabályok megismertetéséhez és elfogadtatásához. Cél továbbá a polgárőrség népszerűsítése, elismertségének fokozása, a polgárőr egyesületek számának és létszámának növelése.
A program által érintett területek a megyei szövetség által – az egyesületek javaslatai alapján – kijelölt, megyénkben 5 települést nevezetesen Baks, Balástya – Dóc, Zákányszék, Ásotthalom és Kiskundorozsma, amelyek legalább két kiemelt feladathoz kapcsolható, földrajzilag meghatározható terület (pl.: idegenforgalmi szezon; vasúti ellenőrzés). A települések polgárőr vezetői, önkormányzati képviselői, rendőrség képviselői vettek részt a fórumon, amelynek helyszíne Baks polgármesteri hivatala volt.
Búza Zsolt Baks polgármestere köszöntötte a megjelenteket, megköszönte, hogy elfogadták a meghívást. Arra kérte a megjelenteket, hogy mindenki mutatkozzon be egy néhány gondolattal, hogy megismerjék egymást, hiszen a program végéig együtt kell cselekedniük és tapasztalatokat cserélniük. Fontosnak tartja, hogy ezt a programot a polgárőrség elindította, mert a közbiztonság javítása fontos feladat. Elmondta, hogy az önkormányzatok is támogatják a helyi polgárőr szervezeteket, mert a rendőrséggel karöltve végzik a polgárőr szervezetek ezt a feladatot. Abban állapodtak meg Batiz István megyei elnök úrral, hogy rotáció szerűen minden hónapban más helyszínen kerül megrendezésre ez a fórum. Ennek lényege és célja a tapasztalatok cseréje és az információ áramlása.

 

 

Batiz István megyei elnök kiemelte bevezetőjében, hogy a 100 X 100 kistelepülési projektben résztvevő települések, a lakosság biztonságát befolyásoló tényezők alapján lettek kiválasztva és felterjesztve a polgármesterek és a kapitányság vezetők egyetértésével az Országos Polgárőr Szövetséghez. A projektben résztvevő települések polgárőr egyesületeit kiemelt támogatásban részesítettük. A technikai támogatás területén is a lehetőségek figyelembe vételével kiemelkedő támogatást kapnak, így például Ásotthalom polgárőr egyesület kettő db robogót kapott a közelmúltban. Ígéretet kaptunk az OPSZ-től, hogy még kerékpárokat is fogunk kapni. Fejlesztések lesznek mobil telefonok vonatkozásában is, természetesen a projektben résztvevő egyesületeket fogjuk előnyben részesíteni. Az elnök úr támogatja a polgármester úr kezdeményezését a havi fórumok vonatkozásában is.

 

Szitár Ferenc Kistelek rendőr kapitánya kihangsúlyozta, ez a projekt arra is jó, hogy felhívjuk az emberek figyelmét hová akarunk eljutni, mi az amit még tenni kell ahhoz, hogy partnerként megnyerjük az állampolgárokat. Az állampolgár akkor érzi magát biztonságban ha tudja, hogy ha baj van támaszkodhat valakire ez pedig a polgárőrség, mert állandóan ott vannak a településen és ha kell rendőrt is tudnak hívni. A polgárőrségtől nem tudott olyat kérni kapitányként, amit ne tejesítettek volna, ezért köszönetet mondott a polgárőrvezetőknek. Természetesen ő is támogatja a havonta megtartandó fórumot.
 
 
A jelenlévők támogatták szintén ezt a kezdeményezést és a jelen levő polgárőr vezetők a tőlük telhetően mindent megtesznek a projekt sikeréért a településükön és erre ösztönzik polgárőr társaikat is. Fontosnak tartják a kiemelt támogatást, mert arra nagy szükségük van hangsúlyozta ki Pőcze Levente az Ásotthalmi polgárőr egyesület vezetője.

forrás Magyari Béla

 

Téma: Csongrád Megyei Polgárőr Szövetség a '',,100X100 BIZTONSÁG'' ELNEVEZÉSŰ PROGRAM keretén belül fórumot tartott Bakson.

Nincs hozzászólás.

Új hozzászólás hozzáadása