„Éjjeli őrjárat” egyeztető fórum Szegeden

2014.05.09 13:59
„Éjjeli őrjárat” elnevezésű járőrszolgálati megbeszélést tartott 2014. május 08-án a Csongrád Megyei Polgárőr Szövetség és a Szegedi Rendőrkapitányság. A megbeszélésen jelen volt a Megyei Polgárőr Szövetség elnöke, Batiz István úr, a Szegedi Rendőrkapitányság vezetője, Dr. Zélity László rendőr ezredes úr, valamint a Szeged városában tevékenykedő polgárőr egyesületek képviselői.

Az „Éjjeli őrjárat” az OPSZ 2014. évi munkatervében javaslatként szerepel, ennek megvalósítása érdekében a stratégiai partnerek egy rövid megbeszélést tartottak.
Batiz István elmondta, hogy az ORFK és a Belügyminisztérium javaslatára került be ezen szolgálati forma a munkatervbe. Hétvégi járőrözés megszervezése és összehangolása a cél közösen a rendőrséggel, mivel a hét ezen időszaka a rendezvények és szórakozóhelyek zsúfoltsága miatt, főleg a nyári főszezon közeledtével indokolttá teszi, hogy a hétvégéken a polgárőrök a rendőrökkel közösen ellenőrizzék a város területeit.
Dr. Zélity László r. ezredes úr először is elmondta, hogy a polgárőrség munkájának minden percét csak köszönni tudja. Hozzátette, leginkább a Körzeti Megbízottakra tudná ezt a formát levetíteni. A megbeszélést követően az Őrsparancsnokok fel fogják keresni a területükön illetékes polgárőr vezetőt és egyeztetnek a közös szolgálat időpontja, valamint lebonyolítása kapcsán.
Bejelentette továbbá, hogy május 08.-ától ha valaki a 107-es, 112-es segélyhívó telefonszámot tárcsázza, már nem közvetlenül a megyén csörög, hanem Miskolcon, vagy Szombathelyen, felveszik az adatokat, ide pedig már csak egy adatlap érkezik, ami alapján történik az intézkedés. Ezért bevezetnek egy ügyeleti telefont, amellyel viszont közvetlenül elérhető lesz a megyei rendőrség. Ez a 30/621-6201 es szám, melyet a nap 24 órájában lehet tárcsázni.
Tulajdonképpen az „Éjjeli őrjárat” egy már működő szolgálati forma, mely a továbbiakban nevesítésre kerül. Minden héten előre meg kell szervezni, hogy melyik napokon, melyik egyesület vállalja a szolgálatot és ezt a rendőrséggel egyeztetni, összehangolni. A statisztikában pedig külön sorban fel kell tüntetni, hogy éjjel hány fő, hány órát tevékenykedett.

Forrás és kép Stefanik Diána

Feltette Magyari Béla