Életet mentett a Zsombói polgárőr

2015.03.06 15:50
A Zsombói Polgárőr Egyesület tagjaként, 2015. 03. 05.-én, 12:00 órakor,  telefonon kért segítséget tőlem, a Szociális Alapszolgáltató Központ tanyagondnoka.
Elmondása szerint az egyik gondnokoltja nem veszi fel a telefonját, feltételezhetően otthon van, mert a kapu lakatja a kerítésen belül van bezárva. Mivel tudomása szerint idős hölgy szív problémákkal küzd, lehetséges, hogy rosszul lett.
A helyszínre siettem. A Zsombó külterületi ingatlan kerítésén lévő lánccal lezárt kaput leakasztottam, így közelebb kerülhettünk a lakóházhoz.
Hálózati telefonját csörgettük, mely jelzett, de azt nem vette fel. Közben a szomszédos ingatlanokból is kérdezősködtünk, mire azt az információt kaptuk, hogy az idős hölgyet két napja ők sem látták. Az ablakokon és a bejárati ajtón dörömböltünk, amire végre jött válasz a házból. A néni azt mondta alig érthetően mindjárt ajtót nyit. Eltelt 5 perc, az ajtót csak nem nyitotta ki. Kérdeztem, megismer-e bennünket, mire azt felelte, hogy igen. Megkérdeztem tőle, hogy elesett, vagy esetleg valamilyen problémája van? Erre azt felelte minden rendben van és nyitja az ajtót, (ami a további 3 perc alatt sem történt meg). Megkérdeztem a nevét, azt még jól elmondta, de a lakcímét már nem tudta, azt sem milyen nap van, és azt sem mennyi az idő. Tudtam, hogy baj van, értesítettem a Sándorfalvai rendőrőrs járőreit, hogy életvédelmi okok miatt behatolunk a lakásba, tanúk jelenlétében. A lakásba bejutva pillantottam meg a nénit hiányos öltözékben a földön fekve, rádőlve egy fém virágtartó. Mozdulni nem bírt, telefonját nem érte el. Tudata zavaros volt, nem tükrözte a valóságot.
Értesítettem a háziorvosát, aki a helyszínre sietett. „Strok” érte a 74 éves hölgyet, állapította meg vizsgálatával, majd kérte a mentőktől a beteg sürgősségi szállítását, majd ellátását. Előkészítettük fizikailag és pszichikailag is a szállításra. Az ingatlant lezártam, a mentősöknek átadtam a kulcsokat, mivel az idős hölgynek hozzátartozója tudomásunk szerint nincs. Az ingatlanban lévő kutya gondozásáról a szomszédok bevonásával gondoskodunk a további napokban. Az esetet elmondta honlapunknak, Adai-Simon Tibor az egyesület titkára. 
Forrás: Magyari Béla