Élhető közbiztonságot szavatol Csongrád megye rendőrsége, csökkent a bűncselekmények száma a megyében

2013.02.19 16:05
A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője, Dr. Lukács János r. dandártábornok úr évértékelő sajtótájékoztatót tartott 2013. február 19. napján, amelyen összegezte a Csongrád megyei rendőrség 2012. évi munkáját és kiemelte a 2013. évre vonatkozó főbb célkitűzéseket.
A tavalyi évben 19.338 bűncselekményt regisztrált a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság, amely 13%-os csökkenést jelent 2011-hez viszonyítva. Örvendetes, hogy a szám két év elteltével ismét húszezer alatt van. Csökkent a lakosság szubjektív biztonságérzetét befolyásoló személy elleni erőszakos, garázda jellegű, valamint a közterületen elkövetett bűncselekmények száma.
Csongrád megyében az elmúlt évben négy emberölést követtek el, míg 2011-ben ez a szám kilenc volt.
Főkapitány Úr elmondta, hogy 9116 vagyon elleni bűncselekmény vált ismertté Csongrád megyében, ami 21%-os mérséklődést jelent. 564 embert állítottunk bíróság elé ún. gyorsított eljárás keretében, kollégáink átlagosan 104 nap alatt fejezték be az ügyek nyomozását.
Negatív irányú változás a lakásbetörések, személygépkocsi lopások és rablások számában mutatkozott, így az idei év egyik fontos feladata ezen deliktumok megelőzése és felderítése.
Csökkent a személyi sérüléssel járó balesetek száma, ezzel a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság eleget tett az Európai Bizottság által közétett „Fehér Könyv”-ben megfogalmazott elvárásoknak. 2012-ben 743 ember sérült meg közlekedési balesetben, amelyből 25 halálos kimenetű volt, 33 személy okozott ittasan balesetet.
Továbbra is élhető közbiztonságot szavatol megyénk rendőrsége. Nincsen veszélyeztetett település Csongrád megyében, ugyanakkor kiemelt feladat a kialakuló devianciák helyben történő megoldása.
Kiemelkedő eredmény, hogy a Magyarországon elért SIS (Schengen Information System) találatok 53%-át Csongrád megyében regisztrálták, míg az illegális migrációval kapcsolatos jogsértések 47%-át követték el megyénkben. 4698 illegális migráns fogtak el a Csongrád megyei rendőrök, 60%-os emelkedést elérve ezzel.
A Szegedi Határrendészeti Kirendeltség kontinentális első helyet tudhat magának tiltott határátlépés és az embercsempész felderítésében, míg a hamis közokiratok felfedése Európa második legjobb eredménye.
A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője a 2013. év egyik legfontosabb feladatának a lakosság szubjektív biztonságérzetét befolyásoló bűncselekmények következetes üldözését, így a közterületen elkövetett, vagy személy elleni erőszakos bűncselekményt elkövetők elleni hatékony fellépést tűzte ki célul. Ugyanakkor prioritást élveznek a tulajon elleni szabálysértések megakadályozása, továbbra is határozottan fellépünk a közösséget megfélemlítő bűnelkövetők ellen, amivel a tisztességes többséget szolgáljuk.
A korábbi évekhez hasonlóan a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság az idei évben is támogató együttműködéséről biztosítja a civil szervezeteket, iskolákat, önkormányzatokat, egyházakat, valamint a polgárokat.
Hír forrása:Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság
Feltette: Magyari Béla

 

 

Téma: Élhető közbiztonságot szavatol Csongrád megye rendőrsége, csökkent a bűncselekmények száma a megyében

Nincs hozzászólás.

Új hozzászólás hozzáadása