Elnöki fórum Szegeden

2017.11.09 17:48

Szegeden az ÁNTSZ székháza adott otthont az Országos Polgárőr Szövetség országjáró fóruma második találkozójának szerdán. A konferencia legfőbb célja, hogy az OPSZ elnöke és a megyei elnökség valamint polgárőr egyesületek vezetői konzultáljanak egymással a polgárőrség 2011 és 2017 között tapasztalt fejlődéséről, eredményeiről és hatékonyságáról.

A találkozón a megyei polgárőr szövetség elnöksége és megyei egyesületek vezetői a polgárőrség fejlődéséről, eredményeiről és hatékonyságáról konzultáltak. Az eseményt megtisztelte jelenlétével B Nagy László Országgyűlési képviselő Csongrád Megye Fejlesztési biztosa, Dr. Túrós András OPSZ elnöke, Gyarmati Sándor OPSZ Felügyelő bizottság elnökhelyettese, Szabó Zoltán az OPSZ elnökségének tagja, Zakar Péter a kormányhivatal képviseletében,  Ádok János a Csongrád Megyei Közgyűlés elnökhelyettese, Gulyás Zsolt r. ezredes rendészeti főkapitány helyettes, Tátrai János tűzoltó alezredes Katasztrófavédelmi igazgatóság képviseletében, Vas Péter alezredes a NAV parancsnok helyettese, Kárpáti Roland BAK  képviseletében, Borbásné Márki Márta polgármester asszony Röszke, Búza Zsolt polgármester Baks és Kis Sándor alpolgármester Nagytőke.

Az eseményt Batiz István megyei elnök nyitotta meg, majd felkérte az OPSZ elnökét prezentációjának megtartására

Dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke beszédében kifejtette, hogy tegnap volt az első fórum Kecskeméten, Kiemelte a Csongrád megye tevékenységét, melyet a migránshelyzet kezelésében végzett. Majd így folytatta, az elmúlt években óriási fejlődés volt tapasztalható a polgárőrség hatékonyságát illetően. „ Az utóbbi hétévet a polgárőrség aranykorának tekinthetjük”  fogalmazott, majd kifejtette: a szervezet megújulása 3 fő okra vezethető vissza. Egyrészt a polgárőr törvény 2012-ben történt megújulására, mely kizárólagos jogot adott a polgárőr egyesületeknek a köz- és külterületeken a bűnmegelőzés végzésére. Az ugrásszerű fejlődés második indokaként a kormány támogatását emelte ki: a költségvetési törvény ugyanis évente több mint 1 milliárd forint támogatást biztosít a polgárőr szervezeteknek. A szervezet kiemelkedő hatékonyságának harmadik mérföldköveként pedig az önkormányzatok és rendőrség együttműködését határozta meg, melyek stratégiai partnerként tekintettek az elmúlt években a polgárőrökre. – Rendőrségi együttműködés nélkül polgárőr egyesület nem is működhet. E „felügyeleti jogkörével” azonban a rendőrség nagyon diszkréten él. Az országos rendőrfőkapitánytól a járőrökig partnerként kezelik a polgárőröket – mondta. A Határvédelmi Tagozat szerepét is kiemelte, hozzátette, hogy a tagozat értekezletét e- hónap 29-én tervezik végrehajtani Mórahalmon.  Kihangsúlyozta: hazánk közbiztonsága kiemelkedően pozitív. – A rendszerváltozás óta soha nem volt Magyarország közbiztonsága olyan jó állapotban, mint napjainkban. Hazánk közbiztonsága rendben van, Európában Magyarország a béke szigete. Ilyen bűnmegelőzési, civil szervezete egyetlen más európai országnak sincs. A polgárőrség közbiztonsági kincs, melynek működését más nemzetek is előszeretettel tanulmányozzák – közölte a szervezet országos elnöke, aki szerint azonban akad még néhány olyan terület, mely változtatást és fejlesztéseket igényel. Kiemelte a cégautó adót, melynek megfizetése jelentős anyagi terhet jelent az önkéntes alapon működő és mások biztonságára vigyázó civil szervezeteknek. Anyagi és etikai szempontból sem szerencsés megkövetelni. Jövőbeli feladatként említette továbbá az egységes formaruha biztosítását a polgárőrök számára, mely elmondása alapján rövidesen megoldódni látszik. Emellett nézetei szerint tovább kellene növelni a polgárőrök közterületeken töltött óráinak számát. Hangsúlyozta továbbá: a jövőben a szervezet még nagyobb hangsúlyt igyekszik majd fektetni az utánpótlás, az ifjú polgárőrök felvételére. A szervezet a középiskolákban ifjú polgárőr centrumokat tervez kialakítani.

Ezután Batiz István a Csongrád Megyei Polgárőr Szövetség elnöke foglalta össze 2011 től napjainkig a megyei polgárőrök tevékenységét. Kiemelte a migráns helyzet kezelését és a vendég polgárőr szolgálat jelentőségét. Megköszönte Ásotthalmi a Röszkei és Mórahalmi polgárőröknek a vendég polgárőr szolgálat fogadását és segítését. Beszédében kifejtette: 63 regisztrált polgárőr egyesület működik Csongrád megyében. Az új igazolvánnyal rendelkező polgárőrök száma a megyében 1790 fő. A megye polgárőreinek szolgálatban töltött órái száma 2016 évében közel 190 ezer óra volt. Bízik abban, hogy a 2017 évben a bűvös 200 ezer óra teljesítését is átlépik.

A képen B Nagy Lászó Országgyűlési képviselő

A rendezvényen felszólalt továbbá többek között Gulyás Zsolt ezredes, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság rendőrfőkapitány- rendészeti helyettese, B Nagy László országgyűlési képviselő, Tátrai János alezredes a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársa: egyaránt köszönetüket fejezték ki a polgárőrök által végzett önzetlen és nélkülözhetetlen munkáért.

Búza Zsolt Baks polgármestere hozzászólásában elmondta, hogy a 100X100 program lehetőséget adott a településnek a közbiztonság megerősítéséhez. Lehetőség volt a programon belül pályázni kamera rendszerre a településnek és ennek köszönhetően a faluban 60 kamera van felszerelve. A polgárőrséget is fejlesztették, új gépkocsija van az egyesületnek. Elmondta, hogy ő is polgárőr. Javasolta a program folytatását.

Ezután Sárközi László Mórahalmi polgárőrség elnöke hozzászólásában a lovas polgárőr szolgálat jelentőségéről-szerepéről beszélt. Elmondta, hogy az egyesületnek 11 fő vizsgázott lovas polgárőre van.

Majd őt követte Pőcze Levente az Ásotthalmi Polgárőrség elnöke, aki elmondta, hogy a migráns helyzet kezelésében az egyesület tagjai szinte erejükön felül teljesítettek a rendőrökkel együttműködve. A vendég polgárőrök is sokat segítettek, amit csak megköszönni lehet, hisz az ország minden területéről jöttek segíteni a déli határszakaszon.

 Végül Gyuris Ernő a Bordányi Polgárőr Egyesület elnöke hozzászólásában elmondta, 20 éve alakultak és a kezdeti nehézségek ellenére ma is 67 fő tagjuk van. Az 1%- ból tavaly több mint 1 millió ft- ot kaptak és meg van mára már minden felszerelésük. Létrehoztak egy kerékpáros szolgálatot ellátó csoportot, amelynek hatékony a működése.

Kép és szöveg Magyari Béla