Elsősegélynyújtó verseny a Sándorfalvai Polgárőr Egyesület szervezésében

2016.11.18 15:34

A Polgárőr Egyesület Sándorfalva 2016-ban is ismét sikerrel pályázott a Generáli Alapítvány  által meghirdetett pályázatra, melyre a közrend és közbiztonság munkáját segítő civil szervezetek pályázhattak.

 A győztes pályázat keretein belül az egyesület egy háromfordulós elsősegélynyújtó versenyt tudott megszervezni a helyi és a környező településeken lévő általános iskolák felső tagozatosainak számára. A nevezéshez háromfős csapatra volt szükség, amely, két gyerekből és egy felnőttből állt. A vetélkedő tudatosan a sándorfalvi egészséghét alkalmával került megrendezésre, így még több ember figyelmét keltette fel. Ahogy már említettem, megmérettetés a felső tagozatosok számára készült, de az alsó tagozatos kisdiákok is igen tevékenyek voltak.

Ők gyümölcs és zöldségszobrokat alkottak az egészséges életmód jegyében.

   

A versenyt megelőző oktatást egy szakszerű tematika alapján, képzett mentőorvos Dr. Rónyai László vezette. A felkészüléshez továbbá hozzátartozott Dr. Zacher Gábor toxikológus főorvos drogprevenciós előadása.

Az első forduló során a nevezett csapatoknak egy elsősegélynyújtáshoz, vagy a drogokhoz kapcsolódó videót kellett készíteniük. Azért erre a feladatra esett a választásunk, mert aki már egy kicsit is foglalkozott a videó elkészítésével, az már biztosan tanult valami hasznosat. Az alkotások pontozása során figyelembe vettük a kreativitást.

A második fordulóban a versenyzők külön-külön tették próbára tudásukat egy tizennyolc kérdéses tesztben, melyet a már említett oktatás anyagából Dr. Rónyai László állított össze. A forduló összpontszámát a három versenyző elért pontszámának összege adta.

A harmadik fordulóban a versenyzőknek gyakorlatban kellett reagálniuk szituációkra, elmondani, bemutatni az életmentés legfontosabb mozzanatait.

Díjátadás:

Az eredmények megszületése alatt vendégül láttuk a csapattagokat és minden megjelent érdeklődőt.

Az első helyezett csapat felső tagozatos diákjai egyenként 30 000 Ft, a második helyezett csapat diákjai egyenként 25 000 Ft, a harmadiké pedig egyenként 20 000 Ft értékű vásárlási utalványt kapott, amelyet egy szegedi kerékpárt és sporteszközöket forgalmazó boltban, A SzegedBike-ban tudnak beváltani. A dobogós csapatok felnőtt résztvevői sem maradtak ajándék nélkül, egy-egy 5 000Ft értékű ajándékcsomagot vihettek haza.

A verseny nagyon szoros volt, az első és második hely között csupán egy pont különbség volt. A harmadik és negyedik helyen, az azonos pontszám miatt külön feladatot kellett teljesíteniük.

A dobogóról lecsúszott versenyzők tombolán vehettek részt, az ajándékokat más támogatók jóvoltából tudtuk biztosítani.

A rendezvény támogatói voltak Barna Mária egyéni vállalkozó, Coop Zrt. Sándorfalva, Fagyöngy Patika, Fischerné Farkas Irén, Gudi ABC, Hobrot Kft., Krekuska Mária egyéni vállalkozó,  Sándorfalvi Közös Önkormányzati Hivatal és a Visus Optika.

Polgárőr társaim nevében is bízom benne, hogy a verseny pozitív híre sok emberhez eljut, de ami még fontosabb, hogy a gyerekek sokat tanultak, ugyanis ha már egy bajba került embertársunknak tudtak vészhelyzetben segíteni, vagy ha ennek hatására csak egy gyermek tud a későbbiekben nemet mondani az alkoholra, tudatmódosító szerekre, akkor már nyert ügyünk van és a célunkat elértük – mondta el Bereczné Bősi Gizella a Polgárőr egyesület elnöke,

Fotó: B G

Forrás: Magyari Béla

A redezvény fotói megtekinhetők a képre kattinva