Eredményesen szolgáltak a polgárőrök Kisteleken

2013.03.26 18:19
A Kisteleki Polgárőrség Közhasznú Egyesület a Kistelek Rendőr Kapitányságon tartotta soron következő közgyűlését, amelyen jelen volt Batiz István, a megyei szövetség elnöke, Sejben Győző r.őrnagy.,  a Kisteleki Rendőrkapitányság rendvédelmi osztály vezetője, valamint Gyimesi Zoltán Kistelek Önkormányzatának képviselője.
Szatmári Béla levezető elnök köszöntötte a megjelenteket, majd ismertette a napirendi pontokat. 
Először Tóth János egyesületi elnök beszámolója hangzott el a Kisteleki Polgárőrség Közhasznú Egyesület 2012 évi munkájáról, majd a 2013.-as év tervezetéről.  Ismertette a Kisteleki Polgárőrség Közhasznú Egyesület Program naptárát. Hétvégén kettő alkalommal 6 órás szolgálati beosztással éjszakai szolgálatot adnak év végéig. Minden hónapban pedig vásári szolgálatot láttak és látnak el 6 órás szolgálattal. Az egyesület valamennyi városi rendezvényt biztosítja a kért szolgálati órákkal. Az itthoni megye I.osztályú labdarúgó mérkőzéseket 4 órás szolgálattal biztosítják. A kisteleki polgárőrség évek óta vállalja az, „Egy iskola egy polgárőr” mozgalom szolgálatát, amelynek keretében az iskolai tanítási napokon 1 óra szolgálati időre kerül sor. A temetői szolgálati órákat a temető gondnoksággal egyeztették tavaly és így lesz 2013-ban is.  2012-es évben 68 óra szolgálati időre került sor. A kisteleki polgárőrség 2010. február 01-től a jelzőrendszeres szolgálatot látott el, amely az idős emberek segélyhívására kivonulós szolgálattal reagált. 2012-ben ezt a szolgálatot 1464 órában hajtották végre. Hét nagyobb rendezvényt kellett biztosítaniuk. A rendezvényeket összesítve 54 fő 546 órai szolgálatban látta el a vállalt feladatokat. A HEV-352 Suzuki Vitara terepjáró 2012-es évben 9510 km ment 75% nehéz terepes utakon 364 üzemórával, ez az egyesületnek 408.930 Ft-ba került.
 A Kisteleki Polgárőrség Közhasznú Egyesület 2012-es év taglétszáma 28 fő. A szolgálatot teljesítő polgárőrök a közösség érdekében társadalmi munkában, térítés nélkül dolgoznak. Polgárőreik 2012-ben összesen 9381 óra szolgálatot teljesítettek, a rendőrökkel közösen pedig 688 órát. A gyermek és ifjúság védelem területén elindították az „Egy iskola egy polgárőr” mozgalmat a Kisteleki Általános Iskolával, melynek keretében polgárőrök segítik az iskolai rendezvények biztosítását és közreműködnek a tanulók balesetmentes iskolában jutásához. A környezetvédelemben egyesületük a működési területünkön a járőrözések során fokozottan ellenőrizték a zöldterületeket és az egyesület tagjai részt vettek a lakókörnyezet egyes szeméttel szennyezett területeinek megtisztításában. A helyi Horgász Egyesülettel kötött megállapodás keretében segítettek ellenőrizni a horgászengedélyeket, illetve a fogásokat. Több alkalommal leplezett le polgárőr orvhorgászokat. Részt vettek a városi rendezvények szervezésében és lebonyolításában, valamint más közösségi rendezvények biztosításában is. Rendszeresen ellenőrizik a temetőket, nagyobb temetések alkalmával irányították a parkolást és a szertartások alatt őrizték a parkoló gépkocsikat, továbbá Mindenszentek és Halottak napján a temető és a parkoló biztonságát is biztosították.
Folyamatosan figyelték a kisteleki vállalkozók telephelyeit, az önkormányzat intézményeit, az összes középületet, iskolákat, óvodát és a hivatal épületeit. a takarékszövetkezet és a posta épületét, valamint más pénzintézetek környezetét. Engedély nélküli közterületen történő árusítás esetén többször is értesíteniük kellett a rendőrséget.
Ebben az évben is hasonló feladatokat lát el az egyesület. Az NCA pályázatnak köszönhetően a Kisteleki Polgárőrség Közhasznú Egyesület rendelkezik éjjellátó készülékkel, amivel jobban ellenőrzötté válnak a mezőgazdasági és egyéb vagyoni területek. Ennek a tevékenységnek a bűnmegelőzés területén nagyon komoly társadalmi szerepe van.
Egyesület jelenlegi taglétszáma: 28 fő.
Az idén tovább erősítik a Szomszédok Egymásért mozgalmat a városban. Célul tűzték ki, hogy egy-egy régióban, a szomszédos településeken működő polgárőr egyesületek bevonásával kezdeményezik a kistérségi bűnmegelőzési társulások létrehozását. Aktívan részt kívánnak venni a helyi közbiztonság javításában. Törekedni fognak a fiatalok és a nők megnyerésére, kezdeményezik polgárőri felvételüket. Növelni akarják a lakosság polgárőrséggel szembeni bizalmát, elsősorban a településbiztonsági tevékenység erősítésével (pl. elsősegélynyújtás, lakótelepek nappali, a gépkocsi parkolók éjszakai őrzése, hibabejelentések fogadása, gyorsjavítás, gyermekőrzés, stb.).
Az ülés további részében Batiz István megyei elnök köszönetét fejezte ki azon polgárőröknek, akik 10 évet illetve 20 évet töltötték be a polgárőr sszolgálatban, egyben emléklapot adott át. 10 éves szolgálatért: Horvát Zoltán, Kovács Sándor, Sejben Győző, Tóth János, Tóth Péter, Szatmári Béla, 20 éves szolgálatért: pedig Falusi István Pál kapott elismerést.

 

 
 
Forrás Magyari Béla
 
 
Képgaléria

Kisteleki polgárőrök évzáró közgyűlésén 2013.03.23

 

Téma: Eredményesen szolgáltak a polgárőrök Kisteleken

Nincs hozzászólás.

Új hozzászólás hozzáadása