Évadnyitó közgyűlését tartotta pénteken délután a Mártélyi Polgárőr, Tűz és Vagyonvédelmi Közhasznú Egyesület a településen található központjában.

2013.02.04 10:49

Összetartó társaság Mártélyon

Évadnyitó közgyűlését tartotta pénteken délután a Mártélyi Polgárőr, Tűz és Vagyonvédelmi Közhasznú Egyesület a településen található központjában. A közgyűlés előtt koszorúzásra és vizsgákra is sor került. . A közgyűlésen jelen volt Balog Jánosné Polgármester asszony, Batiz István CSMPSZ elnöke, Ördög István a Katasztrófavédelmi igazgatóság képviseletében, Dani Róbert Hódmezővásárhelyi rendőrkapitányság képviseletében és még részt vett a közgyűlésen a Hódmezővásárhelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnoka, Csuka Attila tű. őrnagy, és helyettese, Krám István tű. őrnagy is.

Hagyomány, hogy az összejövetelek előtt a polgárőr ház falán található emlékművet megkoszorúzzák és így emlékeznek azokra az egykori társaikra, akik már nem lehetnek közöttük, ez ezúttal sem történt másként. A délutáni rendezvényen a tagok mellett jelen voltak a önkormányzat, valamint a társszervek, a vásárhelyi tűzoltóság, rendőrség és polgárőrség képviselői is.

A közgyűlést Rózsa János nyitotta meg, mint korelnök, aki 16 évig vezette az egyesületet, míg 2010-ben átadta az irányítást fiának Rózsa Szilveszternek. Az elnök elmondta, a mai napon egy vizsgára is sor került, ugyanis mivel változott a polgárőrség működését szabályzó törvény, az új tudásról számot kell adniuk tagjaiknak. Ezt egy képzés is megelőzött elmúlt évben.

Az új rendelet több jogosultsággal látja el a polgárőröket, így balesetek helyszínbiztosításánál, eltűnt személy felkutatásánál, vagy halott személy azonosításánál, az eddigieknél nagyobb jogkörrel rendelkeznek.

A tavalyi év értékelésében megemlítette, a 2012-es esztendő rengeteg újdonságot hozott az polgárőrség és tűzoltóságok életében, kezdve a katasztrófavédelem és a tűzoltóság fúziójával. A tavaly év igen tevékenyen telt, az év eleji nagy hideg és hó sok munkát adott tagjaiknak, így önkormányzati feladatokat is elláttak, mikor idős, vagy bajba jutott embereken segítettek.

2013-as munkatervük már kész, ehhez még nem minden esetben látják mellérendelve a forrásokat, ugyanakkor Rózsa Szilveszter kiemelte, csak a működésre várnak támogatásra, mely egyaránt érkezhet központi forrásból, az önkormányzat felől, vagy mint arra eddig s volt példa a településen működő vállalkozásoktól.

A katasztrófavédelemtől is kaptak támogatást, közel 900 ezer forintot zömmel eszközök formájában, melyek a mindennapi működéshez nyújtott segítséget. Az elnök büszkén tette hozzá, a környéken az egyesület az igen jól felszereltek közé tartozik. Van egy Mercedes típusú megkülönböztető jelzést is használó tűzoltójárművük, rendelkeznek az oltáshoz szükséges felszerelésekkel, maszkokkal, védőruhákkal, mászó övekkel is.

12-13 fővel működnek, ebből 5-6 főre bármilyen esetnél számíthatnak egyszerre. Még soha nem fordult elő, hogy ne tudjanak egy riasztásnál beavatkozni, ha ketten elindulnak a járművel, az eset helyszínén már mindig kiegészülnek 6-7 főre – tette hozzá Rózsa Szilveszter. Mint elhangzott, az egyesület hat alkalommal került riasztásra, két esetben tűznél is beavatkoztak a mártélyi önkéntesek. Az egyesület eredményesen pályázott az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság önkéntes egyesületek számára szakfelszerelések beszerzésére kiírt pályázatán, és ebben az évben is szeretnének eredményesen fejlődni.

Szombat Mihály

A hírt kiegészítette és feltette Magyari Béla