Évértékelő közgyűlés a Domaszéki Polgárőr Egyesületnél

2016.04.19 21:25

A Domaszéki Polgárőr Egyesület közgyűlése 2016. április 16-án tartotta idei első ülését. A közgyűlés napirendjén szerepelt az egyesület 2015. évi tevékenységének értékelése, a 2015. évi pénzügyi beszámoló és a 2016. évi költségvetés elfogadása, valamint az alapszabály módosítása. A közgyűlést jelenlétével tisztelte meg Kispéter Géza polgármester is.

Pap Istvánné elnök az első napirendi pont keretében részletesen ismertette a polgárőrök 2015-ben végzett munkáját. Kiemelte, hogy a tavalyi évben komoly többletfeladatot jelentett az illegális migráció kezelése. Ugyanakkor örömre ad okot, hogy az egyesület sikeresen pályázott egy új gépkocsi beszerzése érdekében, amely gépkocsi a tavalyi évben szolgálatba állt. Örömet okozott az is, hogy az egyesület taglétszáma folyamatos emelkedést mutat.

A 2016. évi költségvetés tervezetének ismertetése során az elnök elmondta, hogy mind az önkormányzattól, mind az Országos Polgárőr Szövetségtől a tavalyi évhez hasonló összegű költségvetési támogatás várható. A migrációval kapcsolatosan megnövekedett feladatokkal járó többletköltségek kompenzálására azonban további 300.000,- Ft támogatást kapott az önkormányzat, amelyet már át is utalt az egyesület számlájára.

A közgyűlés tárgyalta az egyesület alapszabályának módosítására vonatkozó javaslatot is dr. Tatár Zoltán elnökhelyettes előterjesztésében. Az alapszabály módosítása – egyebek mellett – azért szükséges, mert az Országos Polgárőr Szövetség módosított alapszabálya a pénzügyi fegyelem erősítése érdekében ellenőrzési és felügyeleti jogokat biztosít az országos és a megyei szövetség részére az esetleges visszaélések megelőzése érdekében. Erre is figyelemmel a polgárőr egyesületek alapszabályaiban is rögzíteni kell az ellenőrzésre vonatkozó szabályokat. A közgyűlés az alapszabály módosítását következő ülésére halasztotta, és felkérte az elnökséget a tervezet megszövegezésére.

A közgyűlés bezárása előtt Kispéter Géza polgármester megköszönte minden tagnak a 2015-ben végzett munkát. Elmondta, van rá igény, hogy a településen lássák a polgárőröket, aminek haszna és visszatartó ereje van a bűnelkövetők felé. Az egyesület munkáját az önkormányzat támogatni és segíteni szeretné, ezért lépett be ő maga is Sziráki Krisztán alpolgármesterrel együtt az egyesületbe tagként. 2016. évre eredményes munkát kívánt az egyesületnek.

Pap Istvánné elnök zárszavában megköszönte a tagok előző évi munkáját, kiemelten mondott köszönetet Jánk Benjaminné és Vass Dénesné tagtársunknak. Megköszönte Kispéter Géza polgármester támogatását, valamint Száraz Ferdinánd azon felajánlását, amellyel a közgyűlést követő vacsora megrendezését támogatta.

A közgyűlés bezárását követően a tagok jó hangulatú vacsora keretében beszélték meg a polgárőrségre váró feladatokat és nehézségeket. A vacsora alapanyagát Száraz Ferdinánd ajánlotta fel, aki azt igen ízletesen el is készítette a jelen levők számára – tájékoztatta portálunkat dr. Tatár Zoltán elnökhelyettes.

Kép: dr. Tatár Zoltán

Forrás: Magyari Béla