Évet értékeltek a polgárőrök Csengelén

2014.04.14 19:50
A Csengelei Polgárőr Csoport 2014. április 12-én tartotta évi rendes közgyűlését a csengelei faluházban. A közgyűlés kezdetén Bozó Béla csoportvezető-helyettes köszöntötte a megjelenteket, majd az egyesület vezetőjét kérte fel a 2013-as évről szóló beszámolójának megtartására. 

A Csengelei Polgárőr Csoport vezetője, Bangó Péter elmondta, hogy az egyesületünk nagy múltra tekinthet már vissza, hiszen közel két és fél évtizede alakult meg. Az alapítók közül ketten még mindig tagjai csoportunknak, Kucsora Péter és Kun-Szabó Tibor. Szól arról, hogy a polgárőr mozgalomnak egyre sokrétűbb feladatai vannak, ma már nem elég az egyszerű éjszakai járőrözés. A szeptemberi iskolakezdéskor 1 héten át polgárőrök vigyáznak az iskolába érkező gyerekekre, a településünk rendezvényeihez mindig számítanak a polgárőrök segítségére. Falunapokkor a mazsorettes és motoros felvonulást biztosítottak. A halottak napja előtti héten már elkezdték, aminek köszönhetően már vagy tíz éve nem fosztották ki egyetlen gyászoló járművét sem. Szent Imre napkor a körmenet útvonalát, a karácsonykor az éjféli misére érkezők járműveit biztosították. A statisztikai adatokról szólva elmondta, hogy az elmúlt évben járőrszolgálat 111 esetben volt 209 fővel, összesen 1001 órában, Rendezvénybiztosítást 9 esetben végeztek 32 fővel, összesen 216 órában. Az összes igénybevétel 1509 órát tett ki. Az egyesület anyagi ellátásáról megjegyezte, hogy a polgárőr csoport legnagyobb szponzora a csengelei önkormányzat. Polgármester úr és a képviselők meg lehetnek elégedve munkájukkal, hiszen támogatottságuk a nehéz gazdasági körülmények ellenére sem csökkent. A megyei polgárőr szövetségen keresztül a Belügyminisztériumtól is jelentős támogatást kaptak. Szintén támogatják az egyesületet a helyi vállalkozók is, akik között sok olyan van, aki már több mint egy évtizede teszik ezt. Az ilyen szponzorokat szokták elismerni tiszteletbeli polgárőr címmel és oklevéllel. A polgárőr csoport saját tulajdonú szolgálati gépkocsija 2013-ban összesen 7478 km-t futott. A gépkocsi folyamatosan karbantartott, nemrég váltót cseréltettünk benne. A műszaki vizsgára ez év őszén kell majd vinniük. Az elmúlt év októberében a vezetőségből három főnek lejárt a négy éves megbízatása. A szavazás során újra megerősítették tisztségében Bozó Béla csoportvezető-helyettest, Molnár Mihály titkárt és Csányi Krisztina titkárhelyettest. Az elmúlt évben 4 polgárőr kilépett egyesületünkből, mind elfoglaltságával indokolva távozását. A 2013-as-os év végén 26 tagjuk volt.
A Felügyelő Bizottság elnöke, Csókási Jenő beszámolt arról, hogy az egyesület pénzkezelését, könyvelését  megvizsgálták, abban hiányosságot nem tapasztaltak.
A két beszámolót az egyesület közgyűlése jóváhagyta.
Csengele község polgármestere, Sánta Ferenc hozzászólásában kiemelte, hogy a vezetőségi beszámoló szerény volt, hiszen tudja, hogy sokkal több munkát végeznek a polgárőrök, mint ami elhangzott. Örül neki, hogy a polgárőrökre mindig lehet számítani, akár éjjel, akár nappal. Köszöni, hogy szabadidejüket feláldozzák, ez egy nemes dolog.

 

A Kisteleki rendőrkapitányság vezetője, Szitár Ferenc megemlékezett arról, hogy a kapitánysága munkáját kiemelkedőre minősítették, melyhez hozzájárult a polgárőrség tevékenysége is. Nem tudott olyat kérni a csengelei polgárőröktől, amit nem teljesítettek volna azonnal. Példa értékű a rendőrség a polgárőrség együttműködése. Köszönetének kifejezéséül egy aranyérmes bort adott a helyi polgárőrség vezetőjének.

 

Batiz István Csongrád megyei polgárőr szövetség elnöke hozzászólásában elmondta, hogy mindig nagy szeretettel jön Csengelére, mert ott barátként, polgárőr társként tekintenek rá. Szerinte is szerény volt a beszámoló. A csengelei polgárőrök hozzávetőlegesen 100 órát teljesítettek, ami a mai világban szép teljesítmény, de azokat is elismerés illeti, akik ennél kevesebbre tellett. A helyi polgárőrök a feladat ellátásban élenjárók, melyet a támogatások szétosztásakor is figyelembe vesznek. A tevékenységet megköszönve boldog családi életet kívánt számukra.
Öt éves polgárőr szolgálat után Csányi Krisztina, Juhász Józsefné és dr. Varga Szabolcs részesült elismerésben. Az emléklapokat Batiz István megyei elnök, az emléktárgyakat Bangó Péter helyi vezető adta át.
A közgyűlés végén Batiz István láthatósági mellényeket adományozott az egyesületnek. Ehhez hozzáfűzte, hogy bármikor, bármilyen kérése volt, soha nem kerestek kibúvót, mindig azt mondták, hogy rendben, mikor, hová kell menni.
A hivatalos részt vacsora, majd tánc követte. Adta hírül Molnár Mihály Titkár.
           Polgárőrök csoportképe                                                      Öt éves jubilálók

Forrás: Magyari Béla

Kép: Molnár Mihály Titkár

Téma: Évet értékeltek a polgárőrök Csengelén

Nincs hozzászólás.

Új hozzászólás hozzáadása