Évet értékeltek Ásotthalmon

2016.02.29 08:44

A Kopácsi Sándor díjjal kitüntetett Ásotthalom Községi Polgárőr Egyesület február 26-án tartotta évértékelő, évnyitó közgyűlését a helyi művelődési házban.

Kovács-Tanács Istvánné intézmény igazgatója köszöntötte a megjelent polgárőröket és hozzátartozóikat és a meghívott vendéget. Meghívott vendégek voltak, Toroczkai László polgármester, Dr. Révész Szabolcs r. alezredes Szegedi Határrendészeti Kirendeltség megbízott vezetője és Magyari Béla Csongrád Megyei Polgárőr szövetség tiszteletbeli elnöke, valamint a támogatók, akik az egyesületet támogatják és az együttműködő intézmények vezetői. Kihangsúlyozta, hogy a polgárőrség tagjai társadalmi munkában, a szabadidejük terhére végzik ezt a nemes feladatot, amit a lakosság biztonságának érdekében tesznek, nem lehet elégszer mondani, hogy köszönjük.

Pőcze Levente az egyesület elnöke beszámolt az elmúlt évi feladatokról. Elmondta, hogy az egyesület közel húsz éve alakult meg és  mozgalmas év van mögöttük. Legfőbb feladatuk a bűnözés megelőzése és a közrend közbiztonság erősítése, a lakosság szubjektív biztonság érzetének növelése. A tevékenységüket zömmel a külterületen végezték, a tanyai lakosság biztonsága érdekében. Ásotthalom lakosságának fele, mint egy 2000 fő tanyán él.  Kiemelte, hogy a község területén nagy volt a migrációs nyomás, sok ezer migráns elfogásában működtek együtt a rendőrséggel. Előfordult olyan eset is, hogy az embercsempészek megfenyegették a polgárőröket – mondta az elnök. Elmondta még, hogy egy főre eső szolgálat 439 óra/év, havi átlag 37 óra. A rendőrséggel együttműködésben 4782 óra szolgálatot teljesítettek. Összesen 8287 órát voltak szolgálatban és 18335 kiló métert tettek meg a szolgálati autóval. Az önkormányzattal, a rendőrséggel és a mezőőrséggel a polgárőrségnek nagyon jó a kapcsolata.

Az Országos Polgárőr Szövetség elnöksége az egyesületet az elmúlt évben a polgárőrség leg magasabb elismerésével tüntette ki, a Kopácsi Sándor díjjal. Erre a kitüntetésre nagyon büszkék-  mondta Pőcze Levente elnök. Végül megköszönte a tagtársainak a végzett munkáját és a támogatók segítségét.

Dr. Révész Szabolcs alezredes hozzászólásában elmondta, hogy a polgárőrséggel nagy jó együttműködése van a rendőrségnek. Sokat segítettek az elmúlt évben a migrációs nyomás kezelésében. A rendőrség az idén is számít a polgárőrök együttműködő segítségére. Gratulált a kitüntetéshez és megköszönte a tavalyi évben végzett munkáját a polgárőröknek.

 

Toroczkai László polgármester hozzászólásában hosszan elemezte és értékelte a polgárőrség munkáját, amelyet a lakosság biztonság érzetének biztosítása érdekében végeztek és végeznek. Elmondta, hogy az önkormányzat az erejéhez mérten egy millió forinttal támogatta a polgárőrséget és a jövőben is támogatni fogja. A polgárőrség munkáját megköszönte és gratulált a kitüntetésekhez.  Végül a polgármester tárgyjutalomban és dicséretben részesítette Horvát Nóra, Pőcze Leventéné, Simon József, Zmeu Ionel Costel, Bálint István és Német Mihály polgárőröket.

Az est végén vacsora volt a támogatók jóvoltából és ezt követte a baráti beszélgetés.

Fotó és írás: Magyari Béla

A cikkhez tartozó fotók