Évzáró közgyűlést tartott a Csanádpalotai Polgárőr Egyesület 2014-05-16-án

2014.05.17 19:26
Péntek délután megtartásra került a 2013-as év munkáját értékelő közgyűlés, melyen a 26 tagból 21 fő jelent meg. Szentmiklósi Gábor elnök köszöntötte a megjelent tagokat és külön köszöntötte a vendégeket: Batiz István elnök urat, Kovács László urat, a Makó Járási koordinátort, Bodor Attila alezredes urat, a Nagylaki Határrendészeti Kirendeltség helyettes vezetőjét, Pálfi László törzszászlós és Zsigmond Zsolt zászlós urakat, a Pitvarosi rendőrőrs tagjait.
   A jegyzőkönyvvezető, a két hitelesítő és a napirend megszavazása után következett az elnöki beszámoló, melyben benne voltak az elmúlt év történései, illetve a gazdasági beszámoló.
  Az elnök úr elmondta, hogy az előző évben megválasztott új titkár immár valóban segíti a munkát, tevékenyen kiveszi részét a feladatokból. Az Alapszabályt is sikerült megújítani, bár a törvényi változások miatt várhatóan még módosítani kell. A megújulás kapcsán említette, hogy az érettségi egyik feltételeként szabott 50 órás önkéntes munka az Egyesületnél is letölthető, erre már van érvényes szerződés és folyamatban van egy másik. Így a fiatalok is megismerhetik a polgárőr munkát, s ha megszeretik azt, akkor maradhatnak is tovább, mint rendes tagok.
   Egy kis statisztika következett. 5351 óra össz szolgálatból 112 órát voltak rendőrrel, ebből 80 órát határőrrel. Két esetben volt tettenérés, az illetőket a kiérkező járőröknek átadták; egy fő eltűnt személyt megtaláltak; a hóakadályban elakadt illetve elromlott járműveket és utasokat mentettek; több mint ötven alkalommal adtak jelzést, egyik jellemző ezekből a egyre erőszakosabb házaló árusok.
   Szoros az együttműködés a határrendészekkel, hiszen a közel húsz kilométeres határszakasz elég mozgalmas. Többször kértek és kaptak segítséget a határőrök.
  Az Önkormányzattal nagyon jó a kapcsolat, rendezvényeken, iskolai és óvodai eseményeken, rendezvényeken is segítünk.
  Az egyesület gazdasági helyzetével kapcsolatban elmondta, hogy ebben az évben a takarékosságnak köszönhetően egy kis plusszal indulhatnak az újesztendőnek, és ezt a takarékosságot folytatva, később akár megint lehet új autót vásárolni. A mostani autót a Megyei Szövetségtől kapták használatra, mely most kapott egy jelentősebb felújítást és friss műszaki vizsgát. Remélhetőleg még sokáig lesz hadra fogható.
   Erre az évre vonatkozóan az Elnök úr elmondta, hogy az OPSZ ez évi akcióterve szerint a „Külterületek biztonsága” a fő irány, de a belterületekre sem kerülhet kevesebb figyelem. Másik kiemelt terület az országhatár, mivel két nagy útépítés is áthalad rajta, új határátkelő nyílik rajtuk, ez igencsak megnöveli a megfigyelendő helyek számát.
  Végezetül megköszönte a polgárőrök és az együttműködő szervezetek tagjainak eddigi munkáját, sok sikert és jó egészséget kívánt a továbbiakhoz.
  Ezután megszavazták a beszámoló és a közhasznúsági jelentés elfogadását.
  A vendégek hozzászólása következett.  Kovács László Makó Járási koordinátor bemutatkozása és biztató szavai után Bodor Attila alezredes úr beszélt a kiépítésre kerülő két új átkelőről. Felhívta a figyelmet arra, hogy a határ közvetlen közelében történő munka miatt az illegálisan belépni szándékozóknak nagyon könnyű a dolga, ez fokozott figyelmet igényel. Ezután Batiz István elnök úr megköszönte az egész évi munkát és oklevelet adott át az Egyesületnek. Kiemelte az országos és megyei polgárőr-nap jelentőségét, hiszen ekkor egy kicsit meg lehet állni, a napi rutinból meg lehet pihenni. Elmondta, továbbra is minden segítséget biztosít a sikeres munka érdekében.
 Az este további részében egy hangulatos vacsorával zárták a rendezvényt.

 

Forrás és kép Szentmiklósi Gábor

Feltette Magyari Béla